Foodwatch komt in actie tegen aspartaam

5 februari 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS| De zoetstof aspartaam is mogelijk kankerverwekkend. Daarom wil voedselwaakhond Foodwatch de Europese consument mobiliseren om een verbod op deze stof in voeding en dranken af te dwingen. 

Op Wereldkankerdag, 4 februari, lanceerde Foodwatch samen met La Ligue Contre Le Cancer en Yuka een Europese petitie voor een verbod op aspartaam. Daarnaast presenteerde Foodwatch een nieuw rapport en deelt de resultaten van een Europees opinie-onderzoek over de zoetstof.

Aspartaam

In Europa wordt aspartaam (E951) volgens Foodwatch gebruikt in ruim 2.500 levensmiddelen, zoals frisdranken, energiedrankjes, kauwgom en ‘light’ producten. In juli 2023 verklaarde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze zoetstof als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”. 

Foodwatch, het Franse La Ligue Contre Le Cancer en consumenten-app Yuka noemen het “onacceptabel” dat voedings- en drankproducenten de stof nog steeds kunnen gebruiken. Daarom zijn ze gezamenlijk een grote Europese petitie gestart. “Omdat de veiligheid van aspartaam niet volledig is bewezen, moet het volgens het voorzorgsprincipe van de Europese markt verdwijnen”, aldus Foodwatch.

Onderzoek

Om de petitie kracht bij te zetten publiceerde Foodwatch ook een nieuw rapport met resultaten van een Europees opinie-onderzoek naar aspartaam. YouGov voerde het onderzoek uit in Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk , België, Frankrijk en Nederland. In elk van de zeven landen waren er ruim 1050 deelnemers. Hieruit blijkt onder andere dat 40 procent van de ondervraagde Europeanen regelmatig producten met deze zoetstof consumeert. Daarnaast wil ongeveer twee op de drie deelnemers uit voorzorg een verbod op stof. 

Tot slot bekritiseert Foodwatch in een rapport het advies over de goedkeuring van aspartaam in 2013 door EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Volgens de voedselwaakhond was er mogelijk belangenverstrengeling tussen de industrie en wetenschappers. “Van de als betrouwbaar bestempelde studies die zijn gebruikt bij het advies was driekwart op de een of andere manier gefinancierd door de industrie”, besluit Foodwatch.

Meer weten over aspartaam?

In het eerste nummer van Voeding Nu van dit jaar staat een artikel van Hans Verhagen (Food Safety & Nutrition Consultancy) over deze zoetstof met de titel 'Aspartaam: was veilig, is veilig en blijft veilig'. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en krijg toegang tot ons digitale archief.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?