Nederlandse regering wil het bestrijdingsmiddel glyfosaat voor tien jaar toestaan. Fabrikant Monsanto gebruikt dit middel in Roundup. Foodwatch wijst er op dat er glyfosaatresten worden gevonden in voedsel als brood, ontbijtgranen en pasta, en in het drinkwater. De voedselwaakhond vindt het middel onveilig en start een e-mailactie.
Het kankeronderzoeksinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie gaf in 2015 aan dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Nederlandse adviesorgaan over bestrijdingsmiddelen (CTGB) geloven dat er geen bewijs is dat de stof kankerverwekkend is. Volgens Foodwatch baseren ze zich hierbij op studies van Monsanto zelf. Verschillende media schreven al dat in de risicobeoordeling van EFSA tekst letterlijk is overgenomen uit documenten die de glyfosaatproducenten hebben aangeleverd.
Monsanto-papers
Uit openbaar gemaakte interne e-mails van Monsanto zou blijken dat het bedrijf meeschreef aan wetenschappelijke studies. Het Europees parlement begint binnenkort met een onderzoek naar deze zogenaamde ‘Monsanto-papers’ om eventuele manipulatie te onderzoeken. Foodwatch wijst op verschillende onderzoeken die de veiligheid van glysofaat in twijfel trekken. Foodwatch: "Het Europese voorzorgsbeginsel is duidelijk; bij twijfel niet toestaan."
Foodwatch had al eerder een actie tegen glyfosaat. Daardoor lukte het vorig jaar om de hernieuwde toelating uit te stellen. Er kwam een verlenging voor anderhalf jaar in plaats van voor tien jaar. De Europese lidstaten stemmen binnenkort over de toelating van glyfosaat. Foodwatch start daarom een nieuwe e-mailactie om de Nederlandse overheid er van te overtuigen nee te stemmen.
Foto: 'Protestactie tegen glyfosaat', Global Justice Now
Lees ook:
- ‘Voorzorgsprincipe is onwerkzaam en contraproductief geworden' (22 juni 2017)
- VN noemt gebruik chemische bestrijdingsmiddelen catastrofaal (17 maart 2017)