Forse winstdaling bij Friesland Campina door coronapandamie

2 maart 2021

Zuivelgigant Friesland Campina boekte in 2020 € 79 miljoen winst, een daling van 71,6% ten opzichte van 2019. Belangrijke redenen voor deze cijfers zijn de coronapandemie en de kosten van een versnelde reorganisatie.

Het bedrijfsresultaat van Campina daalde met 38% naar 268 miljoen en de omzet kwam uit op 11,1 miljard, 1,4% minder dan in 2019. Het bedrijf noemt de sluiting van de horeca en de gesloten grens tussen China en Hongkong als belangrijke redenen. Ook had Campina last van negatieve wisselkoerseffecten.

Daarnaast maakte de firma hoge herstructureringskosten. Campina is namelijk versneld gestart met een reorganisatie, waarbij dit jaar duizend arbeidsplaatsen vervallen. De zuivelreus wil op die manier de kosten vanaf 2022 structureel 100 miljoen per jaar verlagen.

CEO Hein Schumacher: “De directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie die vanaf maart echt merkbaar werden binnen de onderneming, overschaduwden de uitstekende resultaten in het eerste kwartaal. Het bedrijfsresultaat van FrieslandCampina werd hierdoor hard geraakt." Schumacher zegt dat er over 2020 geen contante betaling kan worden gedaan. Ook geeft het bedrijf geen ledenobligaties uit. "Een enorme domper voor onze leden."

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?