Frankrijk krijgt frisdranktax

29 december 2011

PARIJS - Frankrijk gaat vanaf 1 januari belasting heffen op suikerhoudende frisdrank. Een blikje wordt door de maatregel ongeveer een cent duurder.

Dat bericht Distrifood. Volgens de site moet de maatregel geld opleveren voor de staatskas en overgewicht tegengaan.

Coca-Cola is tegen de nieuwe belasting. Volgens de fabrikant wordt één categorie drank gestigmatiseerd onder het mom van de volksgezondheid. Begin september deed Coca-Cola Frankrijk de suggestie dat de investeringen van 17 miljoen in de fabriek in het Franse in Pennes-Mirabeau afhankelijk was van de nieuwe belasting, maar dat werd dezelfde dag nog tegengesproken door de president Europa van Coca-Cola Enterprises.

Vettax
Diverse landen voerden in 2011 belasting op voeding in om overmatige consumptie tegen te gaan. Zo trad in Hongarije 1 september een belasting op producten met hoge gehaltes aan suiker, zout, koolhydraten en cafeïne in werking. Denemarken stelde een heffing in voor producten met meer dan 2,3 procent verzadigd vet.

In Nederland pleitte de Raad voor Volksgezondheid en Zorg in december voor een accijns op ongezonde grondstoffen, zoals vezadigde vetzuren.

Lees ook:
Adviesraad: vettax en hoge BTW op voeding (13 december 2011)

Partij voor de Dieren wil vleestax (5 oktober 2011)

Deense vettax leidt tot run op winkels (3 oktober 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over belastingen op food

Altijd op de hoogte blijven?