FrieslandCampina en Agrifirm werken aan lokale haver- en sojateelt

3 april 2023 Redactie Food

Dertig Nederlandse melkveebedrijven doen mee aan een proef van FrieslandCampina en Agrifirm om ervaring op te doen met het telen van haver en soja. De gewassen worden gebruikt als grondstof voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen. In totaal gaat het om 200 hectare haver en 50 hectare soja. 

FrieslandCampina wil verkennen of leden-melkveehouders grondstoffen voor hun plantaardige producten lokaal kunnen gaan produceren. Het gaat daarbij vooral om het opdoen van ervaring, met als doel een aantrekkelijk verdienmodel voor de boer te realiseren, vertelt Thomas Gribnau, Marketing Director bij FrieslandCampina Nederland.

Kans in de markt

“Wij hebben vorig jaar meegedaan met een kleinschalige proef met de teelt van haver en hebben ons nu ook weer aangemeld. Het past ook goed in onze bedrijfsvoering”, zegt melkveehouder Peter Aalberts uit Giethoorn, een van de deelnemers. Zijn echtgenoot Jeanet Brandsma vult aan: “We zien het als een kans in de markt. En het is toch mooi dat naast de zuivel ook de plantaardige producten van eigen leden-melkveebedrijven afkomstig zijn.”

Volgens Rens Kuijten, Conceptmanager Eiwitgewassen Agrifirm, ligt de belangstelling boven verwachting. “De deelnemers krijgen een vooraf vastgestelde prijs en een afnamegarantie voor de door hun geteelde haver en soja. Zaad, teeltbenodigdheden en de begeleiding worden verzorgd door Agrifirm. Voor Agrifirm en aangesloten ketenpartijen is het dan ook een mooie kans om meer ervaring op te doen met het telen, verwerken en vermarkten van plantaardig eiwit voor de voedingsmiddelenindustrie.”

Altijd op de hoogte blijven?