FrieslandCampina en DSM starten pilot met voeradditief bij 200 melkveebedrijven

24 maart 2022 Redactie Food

FrieslandCampina start een grootschalige pilot om op het boerenerf praktijkervaring op te doen met Bovaer®, het innovatieve voeradditief van DSM dat de methaanuitstoot van koeien met gemiddeld 30 procent verlaagt. De EU keurde het middel in februari 2022 goed voor gebruik, waarop de partijen besloten tot deze pilot. 

Het is de bedoeling dat ongeveer 200 Nederlandse, FrieslandCampina-melkveebedrijven in de tweede helft van 2022 aan de pilot deelnemen. Afhankelijk van de uitkomsten wordt het gebruik van Bovaer® vanaf 2023 verder opgeschaald. Hein Schumacher, CEO Royal FrieslandCampina: “Uiteindelijk willen we dat al onze zuivel netto klimaatneutraal wordt. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar we zetten er wel op in. Naast oplossingen zoals het gebruik van groene energie, bij voorkeur opgewekt door onze leden, is reductie van de broeikasgasuitstoot van koeien een van de routes naar ons klimaatdoel.”

Voeradditief

Bovaer® is een voeradditief voor koeien en andere herkauwers. Een kwart theelepel van het voeradditief per dag in het voer vermindert de methaanuitstoot gemiddeld met 30 procent. Het voeradditief draagt hierdoor bij aan een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van vlees-, melk- en zuivelproducten. Bovaer® is eind vorig jaar goedgekeurd voor gebruik in Brazilië en Chili, gevolgd door EU-goedkeuring begin 2022.

Pilot

Tijdens de pilot voeren de deelnemende melkveebedrijven het voeraddicteur gedurende zes maanden aan hun dieren. Door middel van workshops en enquêtes worden de bevindingen verzameld. Ook de economische aspecten en kosten en baten worden meegenomen. De Nederlandse voerleverancier Agrifirm levert het voeradditief aan de deelnemende boeren.

Bron: Persbericht FrieslandCampina

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?