Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel.

Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal technische hordes worden genomen. “Het is niet makkelijk om een sterk papieren rietje te ontwikkelen die flexibel en hygiënisch is en niet te snel zacht wordt tijdens het drinken. Ook moest hij biologisch afbreekbaar zijn als hij in het milieu terecht komt,” legt directeur verpakkingsontwikkeling Patrick van Baal uit. De flexibiliteit is een interessante en belangrijke eis. Het rietje moet opgevouwen worden verpakt omdat hij anders te groot is voor de verpakking, of te klein is om het pakje leeg te kunnen drinken.

Verbod op wegwerpplastic

Met de introductie van papieren rietjes loopt FrieslandCampina vooruit op een gepland Europees verbod op wegwerpplastic, waar onder andere wegwerpbestek, rietjes en roerstaafjes onder vallen. Het verbod gaat in 2021 in. FrieslandCampina is nog op zoek naar een hygiënisch alternatief voor de plastic folie waar de rietjes in worden verpakt.

Altijd op de hoogte blijven?