Gebruik ‘goede’ vetten blijft stijgen

17 januari 2007

RIJSWIJK - Horecaondernemers en consumenten gebruiken vaker vloeibare margarines en frituurvetten met gunstige vetzuursamenstelling. Ook in producten als snacks en voorgebakken aardappelproducten is deze samenstelling aanzienlijk verbeterd.

Dit blijkt uit recente monitoringsgegevens van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling, die zijn aangeboden aan minister Hoogervorst van VWS.

Het transvetzuurgehalte van vet in snacks is tussen 2003 en 2006 met 70% gedaald. In voorgebakken aardappelproducten daalde dit tussen 1998 en 2005 zelfs met bijna 90%. Ook zijn eerste dalingen in verzadigd vet bij aardappelproducten en snacks zichtbaar.

Het aandeel vloeibare margarines en frituurvetten (met goede onverzadigde vetzuren en een laag gehalte aan verzadigde en transvetten) is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen in zowel de Nederlandse retail als de horeca.

Het aandeel vloeibare frituurvetten in de retail steeg in het eerste halfjaar van 2006 met 3 procentpunten tot 80% en het aandeel vloeibare margarine steeg ook met 3 procentpunten naar 31%. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat de helft van alle Nederlandse cafetaria’s nu vloeibaar frituurvet gebruikt. Daarmee is de doelstelling van de campagne Verantwoord Frituren behaald.

Lees ook:
Vloeibaar vet in snackbars rukt op (13 december 2006)

VWA: Geen idee of site bekeken wordt

Altijd op de hoogte blijven?