Genomineerden Circular Food Award 2018

8 juni 2018

De genomineerden voor de Circular Food Award 2018 zijn bekend. Gro Mushrooms, The Green House en insectenkweker Protix maken kans op de prijs. ABN AMRO reikt deze prijs uit aan inspirerende initiatieven van bedrijven in de foodsector, foodretail en productie die succesvol de circulaire economie versnellen.

GRO Mushroom

GRO Mushrooms kweekt paddenstoelen op koffiedik, wat anders wordt weggegooid. Restaurantketens en foodservicebedrijven leveren dit koffiedik aan waar de paddestoelen op gekweekt worden. Gro Mushrooms levert vervolgens de paddestoelen weer aan deze bedrijven. Hierdoor ontstaat een circulairmodel. Gro Mushrooms won al verschillende prijzen voor dit duurzame initiatief.

The Green House

The Green House in Utrecht is een circulair en duurzaam gebouwd horecabedrijf. Over 15 jaar krijgt het paviljoen een nieuwe bestemming. Daarom kan het volledig gedemonteerd worden. In het paviljoen is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Bijvoorbeeld de glazen gevelbekleding. Deze is afkomstig van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. Een groot deel van de gebruikte kruiden en groente die het restaurant gebruikt wordt in een kas op de eerste etage gekweekt.

Protix

Insectenkweker Protix dankt de nominatie aan het OERei. Het OERei wordt gelegd door kippen die sojavrij voer krijgen aangevuld met insecten. Deze insecten kweekt Protix op groente- en fruitreststromen die anders verloren gaan. De insecten zitten vol hoogwaardige eiwitten, waardoor de kippen geen (geïmporteerde) soja meer nodig hebben. Daarnaast krijgen de kippen hun natuurlijk scharrelgedrag weer terug omdat ze zelf op zoek gaan naar de insecten.

Protix ontving juni 2017 een financiering van 45 miljoen euro voor de bouw van een tweede productiefaciliteit. De insectenkweker produceert voer voor huisdieren, varkens, kippen en kweekvis en exporteert dat naar meer dan twaalf landen.

Circular Food Award 2018

De prijsuitreiking vindt plaats op 27 juni tijdens het Foodservice Instituut Nederland Zomercongres. Naast het podium van het Zomercongres, krijgt de winnaar ook de mogelijkheid om zijn/haar verhaal te vertellen in het vakblad Foodstrategy en op de ABN AMRO Insights pagina. Ook mogen de winnaars in ABN AMRO’s circulaire paviljoen Circl een grootschalig eigen event organiseren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?