GGD wil verbod verkoop energydrinks in supermarkten

31 mei 2012

UTRECHT - GGD Nederland wil dat energiedrankjes niet meer in supermarkten verkocht worden. Schoolkinderen kunnen ze zo namelijk te makkelijk aanschaffen.

Directeur Laurent de Vries van GGD Nederland pleit voor een verbod in een interview met het AD. De Vries maakt zich zorgen om de negatieve gezondheidseffecten die cafeïnehoudende dranken op kinderen hebben.

“Een 8-jarig kind mag maximaal 60 milligram cafeïne per dag hebben. In een blikje energiedrank zit al 80 milligram.” Kinderen drinken de energiedrankjes soms al als ontbijt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens hem dat energiedrankjes stressverhogend werken en hartkloppingen veroorzaken. Volgens De Vries kunnen kinderen er bij langdurig gebruik zelfs blijvende schade aan overhouden.

Niet geschikt

“Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. Je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?''

In enkele Europese landen, zoals in Denemarken, geldt al een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen.

De GGD-directeur wil eigenlijk dat de drankjes alleen nog maar verkrijgbaar zijn bij speciaalzaken die voedingssupplementen verkopen. ''Daarmee geef je ook aan dat deze drankjes voor volwassenen zijn.''

Onlangs ageerde de GGD ook al tegen de ruime beschikbaarheid van alcohol. Volgens de organisatie moet de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken omhoog van 16 naar 18 jaar. Ook alcohol zou volgens de GGD niet in supermarkten te koop moeten zijn.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?