Graanprijzen stijgen door oorlog in Oekraïne

28 februari 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

De prijs van graan is op de Amerikaanse beurzen flink omhoog gegaan vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook in Nederland kunnen we een stijging van de graanprijs verwachten, zegt het Comité van Graanhandelaren in EditieNL.

De prijs van tarwe is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. Op de beurs in Chicago was de prijs van schepel tarwe (35,23 liter) woensdag ruim 10 dollar, zo meldt het financiële persbureau Bloomberg

Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde tarwe-export en Oekraïne staat vierde plek van graantoeleveranciers voor Nederland. Jan Willem Baas van het Comité van Graanhandelaren zegt in EditieNL: "We zijn bang dat de consument het in de winkel gaat merken. De prijs van brood zou bijvoorbeeld kunnen stijgen, maar vooral de vee-industrie in Nederland gaat het merken. Graan is namelijk ook veevoer, en dat maakt het vlees van vleeskoeien of vleeskippen meteen duur."

Jan Willem Baas zegt dat we niet hoeven te vrezen voor een graantekort. Er wordt over de hele wereld graan geproduceerd en wanneer Europese landen als Oekraïne geen graan kunnen leveren, doet bijvoorbeeld Zuid-Amerika dat. Dat betekent wel dat de kosten voor de logistiek stijgen en doorberekend worden aan de consument.

Bron: RTL Nieuws, NRC

 

 

Altijd op de hoogte blijven?