Grassa haalt 3,6 miljoen euro op voor graseiwitproductie

24 maart 2025 Redactie EVMI Pixabay
NIEUWS | Eten wij in 2027 gras? Als het aan Grassa ligt wel. De start-up heeft 3,6 miljoen euro opgehaald om zijn project te financieren. Het bedrijf verwacht in 2027 door het novel food-traject te zijn. Grassa kan dan het graseiwit voor menselijke consumptie produceren en het eiwitgehalte van gras verlagen, dat de stikstofuitstoot door koeien vermindert. 

Met het geld zegt de startup dat graseiwit-consumptie door de mens steeds dichterbij komt. Grassa verwerkt gras tot ‘ontsloten gras’ en grassap, waaruit het graseiwit wordt gewonnen. Dit graseiwit vormt een duurzaam alternatief voor geïmporteerde soja, wat de ecologische voetafdruk van voedselproductie verkleind. Grassa haalde een flink bedrag - 3,6 miljoen euro - binnen voor de verdere ontwikkeling van zijn technologie voor graseiwitproductie. 

Investering: van gras naar consumptieproduct  

De investering komt van Perspectieffonds Gelderland (PFG), een fonds van de provincie Gelderland onder beheer van Oost NL, samen met bestaande aandeelhouders Fransen Gerrits en Brightlands Venture Partners. Het is de eerste grote investering voor het Wageningse bedrijf. Eerst won het bedrijf € 50.000 en ging het verschillende samenwerkingen aan, maar nooit haalde de start-up geld op met een investeringsronde. Grassa gaat met het geld het proces opschalen, de voordelen bij melkveehouders demonstreren en het graseiwit ontwikkelen zodat het voor de mens eetbaar is. 

Stikstofprobleem aangepakt bij de bron

Grassa’s technologie vermindert stikstofuitstoot op twee manieren. Allereerst door het eiwitgehalte van gras te verlagen, waardoor koeien minder stikstof uitstoten. Daarnaast wordt stikstof importeren via soja voorkomen door graseiwit te gebruiken als alternatief voor soja. Grassa wil bij 25 tot 50 melkveehouders demonstreren dat 50 procent van het eiwit uit gras gewonnen kan worden zonder de melkproductie te beïnvloeden. Het gewonnen graseiwit belandt dan uiteindelijk niet als stikstof in de mest.

Rieks Smook, CEO van Grassa, benadrukt de potentie: “Elke hectare verwerkt zorgt voor circa 35 kubieke meter minder mestafzet. Bij verwerking van 20 procent van het Nederlandse, is het mestoverschot verdwenen. Bij verwerking van 60 procent wordt een hoeveelheid graseiwit geproduceerd dat de volledige Nederlandse sojavraag kan voorzien.”

Versnellen van duurzaamheid 

Sindy Vreugdenhil, investment manager Food bij Oost NL, ziet de investering als een belangrijke stap: “Het helpt het stikstofprobleem aan te pakken, versnelt de transitie naar plantaardige eiwitten en biedt boeren nieuwe verdienmodellen.”

Perspectieffonds Gelderland ondersteunt Grassa als onderdeel van haar strategie om de verduurzaming van de agrarische sector te versnellen en duurzame voedselproductie te bevorderen. Grassa’s initiatief draagt bij aan een vitaal platteland en een duurzame voedselvoorziening.

Aandeelhouders Grassa over de investering 

Huub Fransen, CEO Fransen Gerrits zegt: "Als voerproducent zoeken we voortdurend naar manieren om dieren efficiënter te voeren en de footprint van vlees, melk en eieren te verkleinen. Met Grassa benutten we gras beter, waardoor de melkvoetafdruk kleiner wordt en boeren hun grasland beter kunnen verwaarden. Een win-win situatie.”

Marcel Zijp, senior investment manager bij Brightlands Venture Partners: “Wij investeren in innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendig agrifoodsysteem. Grassa’s techniek, die gras omzet in lokaal beschikbaar plantaardig eiwit voor menselijke consumptie, is baanbrekend. Het feit dat koeien van het overgebleven gras evenveel melk met dezelfde voedingswaarde leveren, maakt deze innovatie wereldwijd relevant.”

Lees ook het artikel van twee jaar geleden over de samenwerking tussen Grassa met Schouten Europe en hun onderzoek naar graseiwit als vleesvervanger. 

Naar artikel 

Altijd op de hoogte blijven?