Kickstart programma voor duurzaamheidsstrategie foodbedrijven

26 maart 2024 Green Food Lab
Green Food Lab introduceert een ééndaags kickstart programma waarin foodbedrijven op weg geholpen worden met hun duurzaamheidsstrategie en - communicatie. Het programma sluit aan bij de missie van Green Food Lab om de transitie naar een duurzamere foodsector te versnellen.

Food Consultancy & Communicatiebureau Green Food Lab lanceert het kickstart programma in samenwerking met ESG-strateeg Wouter Staal. Het eendaagse programma helpt foodbedrijven bij uitdagingen die de CSRD-wetgeving met zich mee brengt en helpt ze op weg met hun duurzaamheidsstrategie en -communicatie.

Duurzaamheid

De nieuwe CSRD-wetgeving verplicht bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheidsactiviteiten én hun afnemers binnen de ‘scope 3’ worden hierin meegetrokken. Food bedrijven moeten hiermee aan de slag, maar beschikken niet altijd over de juiste expertise, aldus Green Food Lab. Welke stappen moet je zetten en hoe communiceer je hierover op de juiste manier? Tegelijkertijd worden regels omtrent duurzaamheidscommunicatie strenger, door de komst van de ‘Green Claims Directive’. Dit is de wetgeving die verankert dat duurzaamheidsclaims onderbouwd, transparant en eenduidig interpreteerbaar zijn. Op dit terrein wil Green Food Lab de foodsector ondersteunen. 

Programma

Om in te spelen op de vraag vanuit de markt, heeft Green Food Lab in samenwerking met ESG-strateeg Wouter Staal een kickstartprogramma ontwikkeld om bedrijven in de voedingsindustrie in één dag op weg te helpen met hun duurzaamheidsstrategie en -communicatie. Deelnemende bedrijven worden op persoonlijke wijze in één dag geholpen om de eerste stappen te zetten in hun duurzaamheidsactiviteiten.

Ellen Huurmans, ceo van The Chocolate Family, over het programma: "Green Food Lab heeft precies gedaan wat ze beloofden: in één dag hebben ze daadwerkelijk ons duurzaamheidsbeleid een kickstart gegeven. Bij de start van de dag hadden we eigenlijk nog een heel beperkt idee van de Europese wetgeving en wat er allemaal op ons af komt op het gebied van ESG en CSRD, maar we zijn weggelopen met veel inzicht, een duidelijke focus voor ons bedrijf, een roadmap met actiepunten waar we morgen mee aan de slag kunnen én een duurzaamheidsverhaal waarmee we naar buiten kunnen treden. Zeker een aanrader voor ieder bedrijf die met het thema duurzaamheid aan de slag wilt gaan!"

Kansen

Green Food Lab oprichter Isabel Boerdam ziet kansen in dit veranderende speelveld: “Door de Europese wetgeving komt er veel op bedrijven af. Niet alleen op de beursgenoteerde en grote bedrijven die volgens de CSRD rapportage-plichtig zijn, maar door de ketenverantwoordelijkheid nemen zij de hele sector, inclusief MKB, mee. Hier ontbreekt echter de kennis en de mankracht om hiermee aan de slag te gaan. Zonde, want zo verlies je als merk je onderscheidend vermogen. In een wereld waar duurzaamheid een zwaarwegende graadmeter wordt, moet je laten zien dat je je zaakjes op orde hebt – ook als kleine speler. Met dit programma bieden wij zowel grote als kleine bedrijven een laagdrempelige start en een springplank om die koploperpositie in te nemen.”

Bron: Green Food Lab

Altijd op de hoogte blijven?