Op 24 maart publiceerde een groep wetenschappers een onderzoek naar kweekvisindustrie in Nature. De afgelopen twintig jaar groeide deze sector. Volgens de wetenschappers liggen er veel uitdagingen zoals certificering, duurzaamheid en toezicht.
"De sector is verantwoordelijk voor veel voedsel. Het is tijd dat we de voordelen gaan zien en deze serieus gaan nemen, maar ook dat we goed toezicht houden en de sector duurzaam maken en houden”, aldus Simon Bush, professor Environmental Policy aan Wageningen University & Research.
Het onderzoek
Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar zowel de zoet- en zoutwater aquacultuur. Dus de kweek van vissen, schaal- en schelpdieren, zeewier en algen. Van de grote zalmkooien in de oceaan, de vijvers met tilapia tot en met de mosselbanken aan de Nederlandse kust. De afgelopen twintig jaar verdrievoudigde de productie.
Deze toegenomen productie vraagt om meer toezicht. “Als we het nu niet goed regelen, lopen we kans straks net zoveel extra problemen te krijgen als we nu zien in de landbouw en akkerbouw", zegt Earth Science professor Rosamond Naylor van Stanford University. "Denk aan overmatig gebruik van antibiotica en de achteruitgang van leefgebieden zodat de biodiversiteit op land en zee in gevaar komt."
Een andere uitdaging voor de sector is klimaatverandering. Denk aan droogte of de overgroei van algen. Ook duurzaamheid is een belangrijk punt. De onderzoekers noemen in dit kader onder andere CO2-opvang, verwerking visafval en certificering.
Negatief imago
De kweekvisindustrie kampt met een negatief imago. Dit komt mede door het onderzoek dat Naylor twintig jaar geleden. Zij concludeerde hierin dat de kweekvisindustrie schadelijk was voor de oceaanvisserij vanwege de grote hoeveel wilde vis die nodig was voor het voeden van kweekvis. Dit is niet meer het geval omdat er meer alternatieven zijn. "We zijn er in geslaagd vleesetende vis, zoals zalm en forel bijna tot vegetariër om te turnen."
Bron: WUR