Groene thee verlaagt kans op darmkanker

26 juni 2007

DOETINCHEM - Groene thee kan de kans op endeldarmkanker halveren, aldus recent onderzoek uit China.

Tijdens het onderzoek werden 70,000 Chinese vrouwen in de leeftijdscategorie van 40 tot 70 jaar gevolgd. In deze groep werden 256 gevallen van endeldarmkanker geconstateerd.

Uit een onderzoek naar de leef- en eetgewoonten van de vrouwen kwam naar voren dat de consumptie van groene thee leidde tot een verlaging van het risico op darmkanker van 37 procent. Naarmate de vrouwen langer en meer groene thee dronken, nam dit risico verder af, aldus de onderzoekers.

Anti-oxidanten
Voor de duidelijkheid: de studie concludeert dat er een associatie is tussen de consumptie van groene thee en een verlaging van de kans op darmkanker. Wel is de studie een bevestiging van eerder, gelijksoortig onderzoek.

Groene thee bevat anti-oxidanten waarvan beweerd wordt dat het de vorming van kankercellen kan voorkomen. Het gaat daarbij vooral om epigallocatechine gallate en flavonoide epicatechine.

De studie van Yang G et al (2007), genaamd Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women (abstract), is gepubliceerd in het blad Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, Vol 16, pg 1219-1223.

Lees ook:
Groene thee verlaagt kans kanker prostaat (1 december 2007)

Groene thee verlengt levensduur (21 april 2007)

Altijd op de hoogte blijven?