Groente & Fruitbrigade doneert tien miljoenste kilo

2 juli 2024 unsplash
NIEUWS | Sinds de oprichting in 2018 heeft de Groente & Fruitbrigade tien miljoen kilo groente en fruit gedoneerd aan voedselbanken. Onlangs overhandigde bestuurslid Mary van Hoek-Hendriks symbolisch de tien miljoenste kilo aan Henk Staghouwer, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Voedselbanken.

De Groente & Fruitbrigade werd opgericht om groente en fruit te redden van verspilling en te doneren aan voedselbanken, zodat zij hun klanten een vers en gezond aanbod kunnen bieden in hun wekelijkse voedselhulp. Het initiatief startte in Poeldijk met een klein team van vrijwilligers. Inmiddels telt de Groente & Fruitbrigade meer dan 75 vrijwilligers, drie sorteer- en distributielocaties in Poeldijk, Venlo en Nagele en een landelijke dekking naar voedselbanken. Groente & Fruitbrigade ontvangt groente en fruit vanuit verschillende schakels in de agrifood keten. “Door samen te werken met telers, kwekers en handelsbedrijven die overschotten of niet-commerciële producten doneren, heeft de Groente & Fruitbrigade een effectief systeem opgezet om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd voedselonzekerheid te verminderen.”

Tien miljoenste kilo

Vorige week bereikte Groente & Fruitbrigade de grens van de tien miljoenste kilo groente en fruit die sinds de oprichting verstrekt werd aan de voedselbank. Bestuurslid Mary van Hoek-Hendriks van Groente & Fruitbrigade overhandigde deze aan Henk Staghouwer, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Voedselbanken. "Groente & Fruitbrigade levert een cruciale bijdrage aan onze voedselhulp. Niet alleen door de grote hoeveelheden, maar vooral ook door de gezondheidswaarde van deze verse producten. Ze zijn hiermee een onmisbare partner in onze missie om goed en gezond voedsel beschikbaar te stellen voor iedereen."

Toekomst

“We hebben ons sinds oprichting gefocust op het opbouwen van volume en het bestendigen van onze organisatie. Onze focus naar de toekomst ligt op het creëren van meer variatie en het aanboren van nieuwe leveranciers eerder in de keten. Hiermee willen we een volwaardig jaarrond en gevarieerd aanbod bieden aan de voedselbankklant. Iedereen zou toegang moeten hebben tot goed voedsel. Daar dragen wij met onze vrijwilligers graag aan bij. Mensen die zich hierbij aan willen sluiten zijn van harte welkom, als vrijwilliger of als leverancier,” aldus Van Hoek-Hendriks.

Altijd op de hoogte blijven?