'Groenteverwerkers moeten decontamineren'

30 mei 2011

RAALTE - Groenteverwerkers moeten bij de nVWA ontheffing vragen om tijdelijk decontaminatiemiddelen te gebruiken, vanwege de problemen in Duitsland met EHEC. Dat zegt voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer.

Velzeboer, eigenaar van advies- en trainingsbureau Scienta Nova, pleit voor gebruik van bijvoorbeeld middelen op basis van peroxide om producten te ontsmetten. Decontaminatiemiddelen zijn in Nederland verboden.

Hij vindt dat decontaminatie niet gebruikt mag worden als vangnet om problemen in het productieproces met hygiëne op te lossen, maar zegt dat er op het moment sprake is van een crisissituatie. In Duitsland zijn al 10 doden gevallen en voor anderen, die de ziekte Hus overleven, dreigt blijvende nierschade. 'Als je de rest van je leven moet dialyseren, is dat niet niks."

Bodemmonsters
Ook dreigen consumenten (rauwe) groente links te laten liggen, waardoor bedrijven over de kop zouden kunnen gaan. "Bedrijven zijn bovendien juridisch aansprakelijk. Ze moeten aantonen dat ze actie hebben ondernomen. Ondernemingen moeten een risicoinventarisatie doen en dan bedoel ik vandaag nog. Ze moeten bodemmonsters bij de telers nemen, waar ze hun producten ook vandaan halen, zodat ze kunnen aantonen dat hun producten veilig zijn. Ze moeten de hele keten nalopen."

Waslaagje
Velzeboer zegt in 2004 al te hebben gewezen op problemen met colibacteriën. Veel groenten hebben een klein beschermend waslaagje, waarachter veel bacteriën zich kunnen verschuilen. Bacteriën kunnen dan maar ten dele worden verwijderd. Velzeboer noemt wokken wel een efficiënte methode om colibacteriën om zeep te helpen.

Lees ook:
Dodental EHEC stijgt naar 10 (30 mei 2011)

Verwarring over Nederlandse betrokkenheid EHEC (30 mei 2011)

Spanje beklaagt zich over Duitse aantijgingen (27 mei 2011)

'EHEC-besmetting in Duitsland ontstaan' (27 mei 2011)

Spaanse komkommer oorzaak EHEC (27 mei 2011)

Ook Nederlandse besmet met EHEC (26 mei 2011)

'Geen rauwe tomaten, komkommers en sla eten' (26 mei 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over EHEC

Altijd op de hoogte blijven?