Grootste slafabriek in Europa verder vertraagd

24 september 2018

De bouw van de ambitieuze, verticale slaboerderij van Staay Food in Dronten is na een jaar nog steeds niet begonnen. De slafabriek, waarvan de bouw in de zomer van 2017 al moest starten, is verder vertraagd en gaat meer geld kosten dan begroot.

Begin 2017 kwam Staay Food met het plan om een enorme verticale boerderij te bouwen voor de teelt van luxe slasoorten. In speciaal ontworpen klimaatkamers kunnen de planten in negen verdiepingen onder ledlicht en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld worden. Staay Food begrootte €8 miljoen voor de bouw van het complex, waarvoor een subsidie van een Europees fonds werd verkregen. Maar dat bleek lang niet genoeg.

Hogere kosten

De verzekeraar stelde hoge eisen aan de brandpreventie, waardoor het originele bouwplan volledig van tafel moest. Er werd een tweede versie ontworpen, maar ook de bouw daarvan is nog niet begonnen. Volgens algemeen directeur Rien Panneman is het wachten nog op de schriftelijke bevestiging van subsidie uit Europa. Door de vertraging is het project wel een stuk duurder geworden; het wordt nu op €10 miljoen begroot. De sla die Staay Food er gaat telen zal daardoor twee keer zo duur worden als regulier geteelde sla.

Bron: Financieel Dagblad

Altijd op de hoogte blijven?