Beeld: Ryan Miguel via Pexels

Voor 2027 is het gebruik van kooien in de veehouderij verleden tijd. Althans, daar dringt het Europees Parlement op aan bij de Europese Commissie, als reactie op het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien – End the Cage Age”, waarin 1,4 miljoen Europeanen deze oproep onderschreven.

De resolutie werd met een grote meerderheid aangenomen; 558 leden van het Europees parlement stemden vóór, slechts 37 waren tegen. Om precies te zijn dringt de resolutie aan op een herziening van de verouderde EU-richtlijn over dieren in de veehouderij (95/98/EG), met als doel een einde te maken aan het houden van dieren in kooien. 

De Europese Commissie is bij wet verplicht een reactie te geven op het burgerinitiatief. Deze wordt officieel verwacht op 30 juni, maar zowel landbouwcommissaris Wojciechowski als gezondheidscommissaris Kyriakides hebben zich al voor het beëindigen van de kooihuisvesting uitgesproken.

Parlementsleden benadrukten ook dat ervoor moet worden gezorgd dat alle producten die in de EU op de markt worden gebracht - ook de ingevoerde - voldoen aan de toekomstige normen voor een veehouderij zonder kooien. Zij benadrukten dat er passende stimulansen en financiële programma's moeten komen om veehouders tijdens de overgang te ondersteunen. Daarnaast riep het EU-parlement de Commissie op "voorstellen in te dienen om het wreed en onnodig dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras te verbieden", aldus een persbericht over de resolutie van dierenwelzijnsorganisatie CIWG, initiatiefnemer van End the Cage Age.

Nieuwe Nederlandse dierenwet

Ook in Nederland wordt gewerkt aan het einde van dierenleed in kooien. Eind mei werd de nieuwe Wet dieren aangekomen door de Eerste Kamer. De wet regelt dat dieren vanaf 1 januari 2023 geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden. De dieren mogen bovendien niet worden beperkt in hun natuurlijke gedrag.

De wet gaat ook over huisdieren, met bezorgde reacties van baasjes tot gevolg, maar in de praktijk zal de focus waarschijnlijk komen te liggen op de veehouderij. Denk bijvoorbeeld aan het couperen van biggenstaartjes en de horens van geiten. 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?