Hak: duurzaam telen begint met biologische sperziebonen

17 september 2024

NIEUWS | Steeds meer consumenten kiezen voor biologische producten, maar het huidige aanbod kan de vraag nog niet bijbenen. Hak zet een eerste stap door vanaf dit najaar alleen nog biologische sperziebonen te verkopen. In de nabije toekomst wil Hak  alle groenten duurzaam en lokaal telen.

Sperziebonen van Hak worden vanaf dit najaar alleen nog maar in biologische vorm verkocht. En dit is nog maar het begin van een grote verandering: Hak wil vanaf 2027 alle groenten lokaal en biologisch telen.

De sperziebonen kampten met een nat voorjaar gehad, maar ondanks de weersomstandigheden heeft de plant toch een goede kwaliteit met een geslaagde opbrengst. Nu bevat regenwater stikstof in de vorm van nitraat, en de sperzieboonplant kan deze stikstof opnemen en gebruiken om de bodem te verrijken. De regen zorgt dus ook voor een verrijkte bodem.

Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij HAK, wijst erop dat de meerprijs van biologische sperziebonen niet aan de klant wordt doorberekend: “Wij vinden dat biologische teelt breed beschikbaar en betaalbaar moet zijn voor een grote groep consumenten.”

In de toekomst wil Hak de landbouw robotiseren voor een toekomstbestendige landbouw. “De risico’s worden groter – ook voor ons. Daar zullen we met z’n allen naar moeten handelen. Maar duurzaam telen gaat pas werken als de nieuwste technologieën op grote schaal worden ingezet," aldus Nieuwhoff.

 

Bron: HAK

Altijd op de hoogte blijven?