
Half-Baked is een dochteronderneming van Fruitful Ventures, waaronder ook het handelsbedrijf Olympic Fruit valt. Het bedrijf uit Barendrecht is een van de eerste bedrijven die zich aansloot bij het Fieldlab 'Voorkomen Voedselverspilling' van Greenport West-Holland, die deze week van start is gegaan. Greenport West-Holland is een regionale netwerkorganisatie bestaande uit ondernemers, overheden en kennisinstellingen.
Fieldlab nu van start gegaan
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het onderzoeksproject. Half-Baked en andere bedrijven gaan met studenten van onderwijsgroep Lentiz en Inholland met een aantal onderzoeksvragen aan de slag. Het uiteindelijke doel is om samen praktische handvatten te bedenken om voedselverspilling te verminderen. De vragen gaan over de beste plek om de reststromen te conserveren, de inzet van machines en over toepassingen in nieuwe producten. De studenten werken aan productontwikkeling, marktonderzoek, procestechnologie en businesscases.
Half-Baked zoekt aanbieders en afnemers
Half-baked richt zich op het verwaarden van reststromen van fruit, groenten en kruiden. Het bedrijf is gevestigd op de Dutch Fresh Port, waar jaarlijks in totaal ongeveer 55 miljoen kilo reststromen ‘geproduceerd’ worden.
Half-Baked produceert halffabricaten, zoals lang houdbare sappen, pulp, purees en bodemverbeteraars. Vervolgens kunnen afnemers er nieuwe producten van maken, zoals marmelade, chutney, curry-pasta of hete sauzen. Wat na de productie overblijft, wordt omgezet tot compost. Het bedrijf zoekt mogelijke aanbieders van reststromen en naar potentiële afnemers van de door Half-Baked geproduceerde halffabricaten.
Houdbaarheid verlengen fruit
Om zijn verwerkingsmogelijkheden te verbreden, doet het bedrijf veel onderzoek naar onder andere nutriënten en microbiologische activiteit. Josimar Barbolina , Business Development Manager van Half-Baked, vertelt: “We zorgen ervoor dat reststromen van fruit langer houdbaar blijven. Waar normaal een fruitstuk nog een week houdbaar is, bieden we door onze verwerking een verlenging tot 6 maanden of zelfs 1 jaar, zodat er meer mogelijk is met de reststromen. Daarvoor doen we veel onderzoek.”