Handvest voor gezond eten op scholen

9 december 2011

DEN HAAG - Minister Schippers van VWS heeft het eerste exemplaar in ontvangst van een handvest om het aanbod van eten en drinken op scholen te verbeteren.

De ondertekenaars uit de cateringbranche, de automatenbranche, het onderwijs en maatschappelijke organisaties  werken samen om scholen te helpen.

De ondertekenaars streven naar een gezonder voedingsaanbod op alle Nederlandse scholen met behulp van een stap voor stap aanpak. Zo’n aanbod bestaat uit minimaal 75 procent basisproducten als fruit, broodjes, salades en maximaal 25 procent niet-basisvoedingsmiddelen  als snoep en snacks. De ondertekenaars willen er bovendien aan bijdragen dat dit thema een vaste pijler wordt in het schoolgezondheidsbeleid.

Prikkel
Scholen kunnen het handvest gebruiken om partijen te vinden die hen helpen bij het omzetten van gezonde voornemens in concrete verbeteringen. Het maakt zichtbaar welke bedrijven zich extra inzetten voor een beter aanbod, stelt het Voedingscentrum, één van de partners.

"Het handvest prikkelt ook partijen aan de aanbodzijde, zoals cateraars, om zich op dit punt te onderscheiden. Het gaat daarbij niet alleen om het aanbieden van gezonder eten. De ondertekenaars zullen zich ook bij hun marketingactiviteiten meer richten op die slimme keuzes. Het handvest laat daarnaast zien welke maatschappelijke organisaties scholen daarbij ondersteunen. Zo kunnen scholen advies op maat krijgen vanuit het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum."

Het handvest vloeit voort uit het Convenant Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband van 27 partijen, afkomstig van overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Lees ook:
Lidl start FitFoodFun voor scholen (23 november 2011)

Mexico legt fris op school aan banden (11 augustrus 2011)

Meer geld voor schoolfruit (22 april 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over voeding op scholen

Altijd op de hoogte blijven?