HAS-studenten winnen Bunzl Packaton met innovatief herbruikbaar verpakkingsconcept

16 februari 2023 Redactie Food

Al jaren organiseert Bunzl Retail & Industry de Bunzl Packaton voor tweedejaars studenten van de opleiding Food Innovation aan de HAS green academy in Den Bosch. Ook dit jaar gingen de studenten aan de slag met een verpakkingsvraagstuk uit de praktijk. Op dinsdag 14 februari vond er in de ochtend een briefing plaats en diezelfde middag leverden de studenten prachtige ideeën af door middel van een dummy en pitch. Studenten Jurre en Quinn wonnen met hun innovatieve verpakkingsconcept de Bunzl Packaton 2023.

Ieder jaar vraagt Bunzl Retail & Industry haar klanten om een passend vraagstuk waar studenten mee aan de slag kunnen. “Dat maakt het project extra gaaf. De ideeën van de studenten zijn op deze manier echt van waarde voor onze klant. De studenten hebben in het schoolgebouw een ruimte waar ze hun ontwerp fysiek uitwerken in de vorm van een dummy. Dan zie je pas echt de creativiteit die het concept met zich meebrengt en welke werkwijzen en gedachten de studenten toepassen om in één dag tot een verpakkingsoplossing te komen”, vertelt Ype Bonnema, Category Manager bij Bunzl Retail & Industry. Het doel van de Bunzl Packaton is om de creativiteit van de studenten en de praktijk aan elkaar te verbinden en om inspiratie op te doen vanuit een verrassend oogpunt. Er werd de hele dag hard gewerkt en aan het eind van de dag lieten de studenten door middel van een pitch hun eindresultaat zien. Ook dit jaar leverden de studenten prachtige ideeën op met bijbehorende specificaties en eisen.

Winnaars verpakkingsconcepten

De winnaars maakten een taartdoos voor Albert Heijn. Hun concept was gebaseerd op een gereedschapskist met een herbruikbaar bakje. Het eindresultaat werd innovatief verpakkingsconcept in de vorm van stapelbare bak met een simpel design, gemaakt van PP, die in de winkel ingeleverd kan worden voor recycling tegen een vergoeding. Ook is nagedacht over een unieke uitpak experience en is op logistiek gebied de stapelbaarheid van de verpakking meegenomen.

Duurzaamheid stond breed in de beoordelingscriteria met onder andere reduce, reuse en recycle als belangrijke onderdelen, maar ook de gebruiksvriendelijkheid, haalbaarheid, presentatie en uitstraling, shoppergerichtheid, communicatie en originaliteit vormden belangrijke thema’s voor het concept. De vakjury bestond uit Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager, Bunzl Retail & Industry), Ype Bonnema (Category Manager, Bunzl Retail & Industry), Britt Jansen (Customer Service Medewerker) en Korinda Kant (Visual Content Designer, Bunzl Retail & Industry).

Onderwijs vs. praktijk

Bunzl Retail & Industry selecteert vraagstukken van klanten voor de Packaton. Zo worden praktijk en theorie samengebracht en krijgen de studenten een kijkje in hun toekomstige werkveld. “Het blijft ieder jaar leuk om te zien wat er kan ontstaan in één dag, en dat blijft de studenten ook verbazen. Het is iets dat ze van te voren niet mogelijk achtten en waar ze aan het einde van de dag ook erg trots op zijn”, vertelt Ivar Ooms, docent aan de HAS green academy in Den Bosch. “Het is een intensieve dag met veel leermomenten voor de studenten,’’ vult Piet Degen aan, docent aan de HAS green academy in Den Bosch. 

Altijd op de hoogte blijven?