Heineken verkoopt Vrunoma aan Royal Unibrew

6 juli 2023 Vrunoma

Heineken wil frisdrankenproducent Vrunoma verkopen aan het Deense Royal Unibrew. De bierbrouwer wil zich volledig gaan focussen op de biermarkt. De overname moet nog worden goed gekeurd door de ondernemersraad en autoriteiten.

“Met de verkoop van ons frisdrankconcern in Nederland kunnen we nog steviger inzetten op innovatie en groei in de voor ons zo vertrouwde biermarkt”, zegt Hans Böhm, algemeen directeur Heineken Nederland. “Tegelijkertijd kan Vrumona met de nieuwe eigenaar Royal Unibrew, een sterke speler in de frisdrankindustrie, haar groeiambities nog beter realiseren.”

Vreemde eend

Royal Unibrew wil met Vrumona verder groeien in de wereld van frisdranken. Het Deense bedrijf werkt al jarenlang samen Pepsico, terwijl Vrumona de Pepsico-bottelaar in Nederland is. Böhm: “Wat dat betreft waren wij een vreemde eend in de bijt en is het heel logisch dat Vrumona nu onderdeel wordt van deze professionele partij. Met deze nieuwe eigenaar is Vrumona in staat om haar groeiambitie waar te maken; er kan geïnvesteerd worden in de fabriek, in medewerkers, in duurzaamheid en in de merken. Dit is nodig om optimaal te kunnen inspelen op huidige en toekomstige eisen en wensen uit de markt. Dit is een win-win voor beiden en ik ben ervan overtuigd dat de medewerkers van Vrumona in goede handen zijn bij een sterke partij als Royal Unibrew.”

Royal Unibrew

De Deense drankenproducent Royal Unibrew heeft een langdurige relatie met Heineken en Pepsico. Het bedrijf heeft sterke lokale merkenportfolio’s in Scandinavië, de Baltische staten, Italië, Frankrijk en Canada. “We zijn blij dat we een overeenkomst hebben gesloten met HEINEKEN voor de overname van Vrumona”, zegt Lars Jensen, CEO van Royal Unibrew A/S. “Vrumona is een toonaangevende frisdrankproducent in een middelgrote markt in Europa en heeft een sterke organisatie. Vrumona zal een nieuw groeiplatform creëren voor Royal Unibrew op het Europese vasteland en zal naar verwachting de autonome winstgroei in de komende jaren stimuleren.”

Overname

De partijen verwachten de overname in de tweede helft van 2023 af te ronden, nadat de ondernemingsraden en autoriteiten goedkeuring hebben verleend. Met de voorgenomen overname is een bedrag gemoeid van €300 miljoen. Er zullen geen banen bij Vrumona verdwijnen ten gevolge van de verkoop aan Royal Unibrew.

Vrunoma

Vrunoma is een frisdrankbedrijf uit Bunnik, waar ruim 325 mensen werken. Sinds 1968 is het een volle dochteronderneming van Heineken. Het is de op een na grootste speler op de Nederlandse frisdrankenmarkt en verkoopt een reeks gevestigde merken zoals Royal Club, Sisi, Sourcy, Vitamin Water en licentie-merken zoals 7 Up, Pepsi en Rivella.

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?