Investeren in de (high-tech) agrifoodsector loont, zo hebben gemeenten als Ede en Wageningen al bewezen. Ook de gemeente Helmond wil nu een flinke som geld steken in de ontwikkeling van een Food Tech Park dat de voedselindustrie in de stad moet stimuleren.

Dit jaar start de bouw van een nieuwe hal met 3500 vierkante meter bedrijfsruimte voor ondernemers die willen experimenteren met innovaties op het gebied van voedselproductie. Dit nieuwe Fieldlab komt naast het huidige pand van de organisatie achter de bedrijfscampus, waar zich nu enkele foodtechbedrijven hebben gevestigd. Met de naam Food Tech Brainport zoekt de organisatie duidelijk aansluiting bij de Eindhovense techsector die zich al langer met de naam Brainport profileert.

Investering

De gemeente Helmond investeert de komende vier jaar twee miljoen euro in het plan. Daarbij komen nog een subsidie van een half miljoen van de provincie Noord-Brabant, een investering van 1,9 miljoen vanuit het bedrijfsleven en een bijdrage van drie ton vanuit het onderwijs. Ook grote bedrijven als Unilever en DSM steken geld in het project. Volgens de gemeente moet het zo’n zestig tot honderd banen opleveren.

Onderwijs

Helmond kiest voor de inmiddels beproefde methode om bedrijven, onderwijs en onderzoek op het Food Tech Park samen te laten komen. HAS en Fontys gaan er lessen verzorgen en ook de universiteiten van Eindhoven en Wageningen gaan er onderzoeken uitvoeren. Een van de doelstellingen van de organisatie Food Tech Brainport is het tegengaan van voedselverspilling, bijvoorbeeld door het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van houdbaarheid.

Altijd op de hoogte blijven?