Hoe staat het met de biologische doelstellingen van supermarkten?

27 maart 2025 Rijk Zwaan/Bionext
NIEUWS | Supermarkten hebben ambities voor biologisch, maar maken die nog niet waar. Dit blijkt uit onderzoek Benchmark Bio, uitgevoerd door denktank Questionmark. In 2030 moet 15 procent van het landbouwareaal biologisch zijn. Momenteel is dit nog maar 5 procent. Supermarkten spelen een sleutelrol bij het behalen van dit doel, maar redden het niet alleen.

Supermarkten zetten in op biologisch, maar hebben dat vooralsnog alleen als ambitie, blijkt uit de Benchmark Bio van denktank Questionmark. De organisatie onderzocht het beleid en de praktijk rondom het stimuleren van biologische producten bij zes Nederlandse marktleiders: Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl en Plus.

Ambitie en doelstellingen

Charlotte Linnebank, directeur bij Questionmark, concludeert: "Uit de Benchmark Bio blijkt dat supermarkten de ambitie hebben om biologisch te laten groeien. Zo geven de meeste supermarkten inzicht in het aandeel biologisch van hun omzet en willen zij dit aandeel vergroten." Dirk en Plus stellen als eersten een concreet groeidoel in voor het omzetaandeel van biologische producten. Ook Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben doelstellingen voor biologisch, maar alleen voor de omzet van aardappelen, groenten en fruit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

Beperkt biologisch in de praktijk

In de schappen en reclamefolders is de ambitie echter nog weinig terug te zien. Zo bieden supermarkten nog niet altijd een biologische optie aan voor elk product en ondersteunen ze bio vaak niet met hun prijsbeleid. Biologische producten zijn ook zelden in de aanbieding. Van alle aanbiedingen in de wekelijkse folder is minder dan vier procent voor een biologisch product. Albert Heijn promoot het meeste biologisch; in de wekelijkse reclamefolders is gemiddeld vijf procent van de producten biologisch. Aldi en Dirk promoten biologisch met gemiddeld slechts twee procent het minst vaak.

Van 5 naar 15 procent bio

Biologische landbouw kan bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw in Nederland, maar de groei van biologisch stagneert. Van het totale Nederlandse landbouwareaal is op dit moment nog geen vijf procent biologisch, waarmee Nederland als laatste van Europa eindigt. De Rijksoverheid stelde daarom het actieplan biologische landbouw op. Het doel is een groei naar 15 procent biologisch landbouwareaal in 2030. Voor de groei van bio naar 15 procent in 2030 moeten supermarkten hun beleid effectiever maken door concretere doelen en actieplannen op te stellen, aldus Linnebank. Zo kunnen ze in de winkel, waar mogelijk, uitsluitend biologische producten aanbieden, een minimaal prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten hanteren en meer biologische producten in de reclamefolders zetten. "De aanbiedingen bieden dus volop kansen voor supermarkten om de verkoop van biologische producten te stimuleren", aldus Linnebank.

Verantwoordelijkheid biologisch

Linnebank stelt dat er meer nodig is en dat supermarkten het niet alleen kunnen. Ook A-merken, leveranciers van huismerken en de overheid moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de groei van biologisch.

Altijd op de hoogte blijven?