'Hogere opleiding maakt allochtoon slanker'

2 maart 2007

WAGENINGEN – Nederlanders van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst hebben vaker last van overgewicht dan autochtone Nederlanders. Wel neemt hun lichaamsomvang af, zodra het opleidingsniveau stijgt.

Dat stellen onderzoekers van de vakgroep marktkunde en consumentengedrag van de Wageningen Universiteit in vakblad Obesity.

Uit onderzoek blijkt dat Turkse mannen en Surinaamse vrouwen het meeste overgewicht hebben. Onder niet-Westerse allochtonen zijn Marokkaanse mannen het slankst. Mannen (inclusief autochtone Nederlanders) zijn vaker te zwaar dan vrouwen

‘Bij Nederlanders is geen verband gevonden tussen lichaamsgewicht en opleiding’, aldus Judith Cornelisse van de vakgroep. Overigens is het verschil niet dramatisch. Van de ‘zwaarste’ groep (de Turkse mannen) is 54 procent te zwaar. Bij autochtone Nederlanders ligt dat op 48 procent.

Volgens Cornelisse heeft de omvang van niet-Westerse mannen gedeeltelijk te maken met hun opvatting over welstand. 'Wie stevig is, kan genoeg eten kopen en leeft dus in welstand. Deze opvatting verdwijnt naarmate het opleidingsniveau stijgt.' Cornelisse concludeert daaruit dat hoger opgeleide allochtonen hun traditionele denkwijze over welstand kennelijk bijstellen.

Goed opgeleide allochtonen zijn ook gezonder dan hun lager opgeleide landgenoten. Dat verband ontbreekt eveneens bij Nederlanders. Zij vinden, volgens Cornelisse, waarschijnlijk in alle lagen van de bevolking even goed de weg in de gezondheidszorg.

Om de gezondheid van allochtonen te verbeteren, is het volgens de onderzoekster dus belangrijk om te investeren in opleiding.

Lees ook:
Nederlandse mannen bij slankste in Europa (21 februari 2007) 

Allochtoon heeft vaak tekort aan vitamine-D (4 december 2006)

Duitsland wil overgewicht aanpakken (20 november 2006)

Altijd op de hoogte blijven?