Horeca kan bijdragen aan meer groente-inname

3 juni 2016

Restaurants kunnen ervoor zorgen dat mensen meer groente binnenkrijgen. Dat heeft zowel positieve gevolgen voor de restauranthouders als voor de gast. Reallife-onderzoek van Stichting Variatie in de Keuken en Wageningen UR stelt dit op basis van metingen en enquêtes in restaurants.

Er werd onderzocht in restaurants omdat mensen steeds vaker uit eten gaan. Gedurende drie maanden zijn bij drie restaurants ruim 4000 borden gewogen en ruim 1800 enquêtes ingevuld.

Eén groep kreeg 75 gram groente en ongewijzigde hoeveelheden vlees of vis voorgeschoteld. Een tweede groep kreeg 150 gram groente en 12,5 procent minder vlees. Na het eten werden de restanten voedsel per soort gewogen en na het hoofdgerecht konden gasten hun mening geven over het restaurant en de gerechten.

Meer groente gegeten

Deelnemers uit groep twee hadden 31 procent meer groente gegeten dan mensen uit groep één. Evenveel mensen uit beide groepen waardeerden de hoeveelheden als ‘precies genoeg’. Bovendien hoefde 33 procent minder vlees te worden weggegooid. Er werd tevens meer groente van de borden gegeten dan uit de schaaltjes met bijgerechten.

Draagt bij aan milieu

Restaurants die de hoeveel groente op een bord vergroten, maken dat gasten dichter bij de aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag komen. Meer groente en minder vlees draagt volgens de onderzoekers bovendien bij aan het milieu. De productie en verwerking van vlees kost namelijk 15 keer zoveel water en levert 8 keer zoveel CO2-uitstoot dan de productie en verwerking van groente.

Groenteconsumptie stimuleren

Het onderzoek is onderdeel van de meerjarige PPS ‘Groente en fruit is goed voor iedereen, met cofinanciering vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. In deze publiek-private samenwerking willen Wageningen UR, GroentenFruit Huis en Stichting Variatie in de Keuken samen met het bedrijfsleven de groenteconsumptie stimuleren.

Reallife omgeving

Dit deelproject in restaurants is uitgevoerd in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en Van der Valk. Bijzonder aan deze studie is dat de effecten in een reallife-omgeving getoetst zijn. De meeste studies onderzoeken op het gebied van portiegrootte zijn gedaan in geconditioneerde laboratoriumomgevingen en niet in restaurants.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?