'Hygiënisch design onder de maat'

23 augustus 2007

DOETINCHEM - Veel machines in de voedingsmiddelenindustrie voldoen niet aan de basisvoorwaarden zoals die in de Europese Machinerichtlijn zijn opgenomen.

Dat stelt consultant en gastschrijver Wouter Burggraaf in de Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 23 augustus. 

Op de belangrijkste beurzen de afgelopen jaren, zoals op de vleesbeurs IFFA 2007, de Anuga FoodTec 2006 en de Drinktec 2005, had meer dan de helft van de apparatuur een design dat niet gereinigd kon worden op microbieel niveau, aldus Burggraaf, directeur van Burggraaf & Partners.

Onvoldoende afdichting
'Dat is toch opmerkelijk, te meer omdat er in Europa al sinds 1995 een Machinerichtlijn is waarin de reinigbaarheid van apparatuur wordt voorgeschreven.'

Burggraaf noemt enkele voorbeelden van constructies waarbij gezondigd wordt tegen de basisprincipes van hygiënisch design.

Een veelverkomende fout is schroefdraad waarbij er geen buffer, bijvoorbeeld door een rubbertje, is tussen de metalen delen. Door een onvoldoende afdichting ontstaan kieren waar microben zich kunnen nestelen.

Het volledige artikel staat in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie 6 van 23 augustus.

Lees ook:
Schoonmaakrichtlijn ziet begin 2007 'levenslicht' (1 december 2006)

 

Altijd op de hoogte blijven?