AMSTERDAM – Het Ik Kies Bewust-programma is uitgebreid naar andere productgroepen zoals groente, fruit, brood en vlees. Ook is in het systeem energie-inname en vezelintake meegenomen.
Gisteren presenteerde Jaap Seidell (zie foto), voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie van de Stichting Ik Kies Bewust (IKB), het nieuwe IKB-programma aan de pers.
De belangrijkste mutaties ten opzichte van het oude systeem zijn: de aangescherpte criteria voor verzadigd- en transvetten, toegevoegde suiker en zout, de uitbreiding naar andere productgroepen, een onderscheid in basisgroepen en de non-basisgroepen, het gebruik van generieke en productspecifieke criteria en het meenemen van criteria op gebied van energie-inname en vezels.
De basisgroepen zijn die productgroepen die de meeste nutriënten, zoals eiwitten, vetzuren, vitamines, mineralen et cetera, leveren. Deze zijn groente en fruit, brood/granen/pasta en aardappelen, vlees/vis/eieren, zuivelproducten en vetten, oliën en spreads. Door het toevoegen van basisgroepen is het IKB-programma ook uitgebreid voor verse producten. Dit betekent dat ook slagers en groenteboeren het logo kunnen voeren.
‘Omdat deze producten veelvuldig worden gegeten en in hoge mate bijdragen aan een gezond eetpatroon, zijn de criteria voor deze producten minder scherp dan voor de non-basisgroepen’, aldus Seidell.
Deze laatste groep bestaat uit producten die minder vaak worden gegeten, zoals soepen (bouillons), (maaltijd)sauzen, consumptie-ijs, koek en biscuit, zoetwaren en suikerwerk, zoute snacks en dranken met een lager alcoholpercentage dan 1.2 procent.
De commissie heeft in het opstellen van de criteria ook marktfactoren opgenomen. 'De IKB-producten moeten ook beschikbaar zijn voor consumenten. Daarom hebben we voor non-basisgroepen vastgesteld dat 10 procent van het aanbod in aanmerking zou moeten komen voor het logo. Voor de basisgroepen ligt deze norm op 20 procent', aldus Seidell.
De criteria die de basis van het IKB-programma voeren zijn generiek en productspecifiek. De laatstgenoemde criteria zijn opgesteld voor de basis- en non-basisgroepen. De generieke criteria gelden voor de overige producten.
Tot slot zijn de criteria energie- en vezelinname toegevoegd. Seidell liet zich al eerder tegen evmi.nl uit over het ontbreken van het energiecriterium in het oude IKB-systeem. Zeker in het licht van obesitas is dat een grote omissie, aldus Seidell. Omdat Nederlanders gemiddeld te weinig vezels binnenkrijgen, is het van belang dat vezelconsumptie via het IKB-programma wordt gestimuleerd.
Lees ook:
Tientallen producten verliezen Ik Kies Bewust-logo (15 maart 2007)
Bekijk ook ons nieuwsdossier gezondheidslabels