Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers. 

Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt, een soort "stadstuinieren in de lucht". De wasabi rucola, postelein, Chinese broccoli, snijbiet en sla groeien in verticale kolommen en gebruiken voor een kas weinig licht en 95% minder water dan in traditionele teelt. Door de teelt onder kunstlicht in een afgesloten ruimte zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Op speciaal ontwikkelde meststoffen 'zonder chemicaliën' groeien voedzame, gezonde en lekkere groenten, aldus Marqt en Urban Ponics. Dat de wortel er nog aan zit zorgt voor een langere versheid en bewaarbaarheid. Dat moet voedselverspilling verminderen. 

'Samen met onze partners zijn we altijd op zoek naar innovaties op het gebied van duurzame teelt,' zegt Gijs Heineke, sourcing manager AGF bij Marqt. 'We willen het altijd nóg beter doen, met als gezamenlijk doel de huidige voedselketen te veranderen. Dit is een vernieuwing waar we trots op zijn, want de teeltwijze komt zowel de smaak, alsook de gezondheid, het milieu en de gehele tuinbouwindustrie ten goede.'

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?