'In schoolkantine alleen gezonde voeding'

17 november 2010

ROTTERDAM - 77 Procent van de Nederlanders vindt dat in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden. Bijna de helft van Nederland wil duurzamer gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.

De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal doen. Gevraagd naar de reden om dit nu niet te doen, geeft bijna een derde van hen aan te weinig zelfbeheersing te hebben. Een andere reden is dat gezond eten te duur wordt gevonden (23%).

Een grote meerderheid van de ondervraagden geeft aan voorstander te zijn van maatregelen om overgewicht terug te dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden verbeterd. Zo wil 75 procent dat kinderen op school les krijgen over gezond eten. 80 Procent ziet graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding wordt uitgedeeld.

Het Voedingscentrum vindt het positief dat een ruime meerderheid van de mensen (88%) zichzelf hoofdverantwoordelijk voelt om gezond te eten. Tegelijkertijd blijkt uit de onderzoeksresultaten dat mensen ook geholpen willen worden in het maken van een gezonde keuze, aldus het Voedingscentrum.

Duurzaam
17 Procent van de ondervraagden geeft aan duurzaam te eten en te letten op aspecten als dierenwelzijn, milieu of eerlijke handel. Bijna de helft van alle ondervraagden (48%) zou duurzamer willen gaan eten dan ze nu doen. Van de mensen die duurzamer willen gaan eten, geeft 64% aan dat de prijs hierbij een knelpunt is.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepresenteerd tijdens het jubileumcongres ter ere van het 10-jarig bestaan van het Voedingscentrum. Het onderzoek 'Voeding in 2020, gezond en duurzaam eten' werd in oktober 2010 online uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. 1538 Nederlanders van 18 jaar en ouder namen deel.

Lees ook:
Unilever Benelux: uitstoot 30% omlaag (15 november 2010)  

Kwart consumenten koopt meer bio (5 november 2010)

EU-Schoolfruitregeling wordt voortgezet (3 november 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over gezondheid

Alle berichten over duurzaamheid

 

Altijd op de hoogte blijven?