'Industrie moet minder zout gebruiken'

19 december 2006

DEN HAAG - De industrie moet minder zout gebruiken bij de productie van maaltijden en andere voedingsmiddelen. Dat stelt de Gezondheidsraad in de nieuwe richtlijnen voor goede voeding.

In de maandag gepresenteerde nieuwe richtlijnen wordt niet alleen gekeken naar voeding, maar wordt ook de koppeling gemaakt met voldoende beweging. Daarbij sluit de Gezondheidsraad zich aan bij de visie van de voedingsmiddelenindustrie dat voeding en beweging met elkaar verweven zijn.

Een ander verschil met de vorige richtlijnen uit 1986 is het uitgangspunt dat vanuit het oogpunt van ziektepreventie niet gekeken moet worden naar afzonderlijke voedingsmiddelen of bestanddelen, maar naar het totale voedingspatroon. Ook dit is iets waar de industrie al langer voor pleit.

Transvet
Nieuw is ook de kwantitatieve richtlijn voor transvetzuren en voor de consumptie van vis, groente, fruit en alcohol.

De streefwaarde voor cholesterol staat er niet meer in omdat een voedingspatroon dat voldoet aan de richtlijnen voor de vetzuursamenstelling namelijk al een lage hoeveelheid cholesterol bevat.

De streefwaarden voor enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten zijn eveneens verwijderd omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs is dat die hoeveelheden zorgen voor een adequate voorziening van de essentiële voedingsstoffen en preventie van chronische ziekten.

 In Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 15 februari staat een artikel over de nieuwe richtlijnen voor goede voeding.

Zie ook:
Dossier zout

Altijd op de hoogte blijven?