ING: Bedrijven positiever over Nederlands ondernemersklimaat

15 mei 2025 Redactie EVMI Ibrahim Boran
NIEUWS | Ondanks geopolitieke spanningen is er draagvlak voor verduurzaming onder Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit een steekproefonderzoek, in opdracht van ING. Het ondernemersklimaat in Nederland is verbeterd tegenover 2024 en tweederde van de Nederlandse bedrijven verwacht hun verduurzamingsinspanningen te versnellen in 2025.

Tweederde van Nederlandse bedrijven verwacht hun de verduurzamingsinspanningen te versnellen in 2025. Dit blijkt uit een nieuw verduurzamingsonderzoek van de ING, uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights via een steekproef onder het management van Nederlandse bedrijven met een omvang van 50 tot 1.000 werknemers. Het onderzoek vond van 7 maart tot 3 april 2025 plaats.

Ondernemersklimaat duidelijk verbeterd

Het ondernemersklimaat in Nederland is intussen duidelijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De investeringen in verduurzaming nemen toe. Het ondernemersklimaat in Nederland wordt door ruim de helft (53 procent) van de managers als goed tot uitstekend beoordeeld, een duidelijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen slechts 37 procent dat vond.

Meer draagvlak voor verduurzaming

De houding binnen bedrijven ten opzichte van duurzaamheid is ook weer positiever. 83 procent zegt dat dit positief tot zeer positief is, waarmee het percentage na een dip in 2024 (76 procent) weer op het niveau van eerdere jaren staat. Hetzelfde geldt voor de noodzaak tot verduurzaming binnen bedrijven; 76 procent van de managers vindt dit (heel erg) noodzakelijk. Ruim twee derde (66 procent) verwacht dat in 2025 een versnelling van de verduurzaming binnen de eigen onderneming zal plaatsvinden, vergeleken met zo goed als de helft (49 procent) vorig jaar. Een kwart van de bedrijven heeft het afgelopen jaar de verduurzamingsinvesteringen vergroot. Het budget voor de komende twee jaar als percentage van de omzet is 25 procent. In 2024 was dat 17 procent. De helft van de bedrijven stelt dit jaar duurzaamheidseisen aan hun toeleveranciers, vorig jaar was dat nog 38 procent.

Laurens de Vos, Directeur Business Banking bij ING Nederland: “Het ondernemersklimaat en verduurzaming hangen volgens mij nauw samen. Wanneer bedrijven duidelijkheid hebben, kunnen zij hun strategische doelstellingen versnellen, waarbij verduurzaming duidelijk prioriteit heeft.”

Geopolitieke spanningen

Wereldwijde politieke ontwikkelingen zetten druk op de verduurzamingsplannen van Nederlandse bedrijven. Vooral het beleid van president Donald Trump baart zorgen. Trump wordt door 47 procent als de belangrijkste invloed op de bedrijfsvoering gezien, meer dan de Nederlandse overheid (33 procent) of de oorlog in Oekraïne (25 procent). 40 procent van de managers vreest dat internationale politiek verduurzaming belemmert en 29 procent verwacht minder zaken te doen met Amerika. Tegelijkertijd voorzien bedrijven meer import en export binnen Europa als alternatief.

Toch ziet 65 procent van de managers geopolitieke spanningen juist als een versneller voor Europese verduurzaming, mede door de roep om energieonafhankelijkheid. De oplopende spanningen leiden volgens 69 procent ook tot inflatie en renteverhogingen, wat financiering van duurzame initiatieven bemoeilijkt.

Overheid moet koers houden

De rol van de Nederlandse overheid in verduurzaming groeit. 64 procent van de bedrijven vindt overheidsbeleid steeds bepalender. Volgens 36 procent is consistent beleid cruciaal, terwijl subsidies (50 procent) en regelingen als de Milieu- en Energie-investeringsaftrek als effectief worden gezien.

Bedrijven weg van het gas

Verduurzaming wordt inmiddels breed erkend als winstgevend: het bespaart kosten (34 procent), creëert marktkansen (31 procent) en tweederde verwacht een positief effect op het bedrijfsresultaat.

Steeds meer bedrijven willen af van aardgas: in 2025 wil 11 procent volledig gasloos zijn, in 2026 loopt dat op tot 26 procent. De hoge gasprijs en duurzame ambities zijn de voornaamste drijfveren. Ook verplicht elektrisch rijden wint terrein: 48 procent stelt dat in 2025 of 2026 verplicht, 24 procent biedt het vrijwillig aan.

Banken als partner

De rol van banken in verduurzaming groeit. Financiering blijft de belangrijkste bijdrage, gevolgd door informatievoorziening. 51 procent van de bedrijven hecht meer waarde aan rentekortingen voor duurzame investeringen (was 34 procent in 2024). Een derde werkt al met de bank aan een verduurzamingsplan.

Volgens De Vos heeft ruim een kwart van de bedrijven behoefte aan meer hulp of begeleiding bij de financiering van verduurzaming. “Meer bedrijven maken gebruik van rentekorting die de bank voor verduurzaming verstrekt, en het belang hiervan is voor veel bedrijven toegenomen.” Dit zegt 51 procent nu ten opzichte van 34 procent vorig jaar. De Vos schat dat circa een kwart van de bedrijven in gesprek zegt te zijn met hun bank over verduurzaming. Verder is een derde al samen met de bank bezig een verduurzamingsplan op te stellen en 12 procent heeft al zo’n plan bij de bank ingediend.

 

Altijd op de hoogte blijven?