De Nederlandse voedingsindustrie doet na zes jaren van productiegroei nu waarschijnlijk een stapje terug. In 2017 zal de productiewaarde naar verwachting met 1,5 procent krimpen. Dat meldt het ING Economisch Bureau.
De lagere volumegroei wordt enigszins gecompenseerd door stijgende prijzen die voor de meeste segmenten verwacht worden, waaronder zuivel- en akkerbouwproducten.
Blijft belangrijk
Met een productieaandeel van bijna 20 procent is en blijft de voedingsindustrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De koopkrachtverbetering bij consumenten leidt echter nog niet tot groei bij de foodproducenten.
In 2016 bedroeg de productiegroei nog 3 procent, voor komend jaar wordt een daling van 1,5 procent verwacht. Na een sterke start in 2016 liep de productiegroei in de loop van het jaar duidelijk terug.
Omzetgroei gelijk
In 2017 zal de omzetgroei in binnen- en buitenland ongeveer gelijk zijn. Sinds 2010 is de exportomzet ongeveer drie keer sterker gestegen dan de binnenlandse omzet.
De groei van het exportvolume zal licht afnemen, vooral vanwege de sterker wordende euro ten opzichte van de dollar.
Nieuwe EVMI-stelling
[poll id="19"]Lees ook:
- Foodsector: minder faillissementen (5 februari 2016)
- FNLI: Export levensmiddelensector stijgt (15 oktober 2015)
- ING: productie voeding krimpt 1,5 procent (22 augustus 2012)