Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

9 november 2022 Redactie Food

Foto: Kadir van Lohuizen/VPRO

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

In de aflevering “De voedsel BV” neemt Van Lohuizen de kijker mee langs de productie en distributie van onder andere uien, kaas en varkensvlees. Daarvoor gaat hij op bezoek bij bedrijven zoals FrieslandCampina in Leeuwarden en Vion in Boxtel. Ook kijkt hij mee met de NVWA, die op de vrachtterminal van Schiphol de invoer van vlees, vis en andere voedingsmiddelen uit het buitenland controleert.

Bert Urlings van Vion laat zien waar op de wereld alle verschillende onderdelen van de varkens terecht komen. “Er is geen markt voor varkensvlees. Er is een markt voor spareribs, er is een markt voor buiken, er is een markt voor hammen. En die bewegen zich overal anders.”

Reststromen

Van Lohuizen gaat ook langs bij Nijsen in Limburg, waar reststromen worden verzameld en verwerkt tot kippen- en varkensvoer. “Ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden”, zegt Van Lohuizen bij het zien van de hoeveelheid afgekeurd voedsel wat bij Nijsen terecht komt. “In elk geval belandt het niet in de verbrandingsoven. Maar het is ook wel schokkend wat we allemaal niet wensen te eten omdat het niet aan het schoonheidsideaal voldoet.”

Boerderij van de toekomst

Eelco Ockers, CEO van PlantLab, leidt Van Lohuizen rond bij PlantLab in Amsterdam, de grootste indoorfarm van Europa. Bij PlantLab kunnen ze elke zestien dagen oogsten. Ze gebruiken geen pesticiden, weinig land en 95% minder water. In de toekomst verwacht PlantLab genoeg verse groente te kunnen produceren voor de helft van de inwoners van Amsterdam.

De voedsel BV is hier te bekijken.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?