Bij kweekvis denken de meeste mensen aan grote bassins vol opgekweekte vissen, maar wetenschappers zijn ook bezig met cellulaire viskweek. Ze kweken vis in een laboratorium op basis van enkele cellen. Dr. João Marques Garcia van Wageningen University & Research wil spierweefsel van inktvissen gebruiken en ontving onlangs een Veni-financiering.
Cellulaire viskweek
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent jaarlijks de Veni-financiering toe aan veelbelovende wetenschappers. Zij ontvangen maximaal 320.000 euro. Dit jaar kende NWO de financiering toe aan 174 onderzoekers, die daarmee in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Dr. João Marques Garcia van Wageningen University & Research ontving de Veni-financiëring voor zijn onderzoek naar cellulaire kweek van vis op basis van spiercellen van inktvissen. Dit gebeurt onder de noemer Inktelligent Foods – enabling cultivated seafood products
Inktelligent Foods
“Kweekvlees en kweekzeevruchten zijn een duurzaam en diervriendelijk alternatief om vlees, vis en zeevruchten te produceren die momenteel geproduceerd worden intensieve landbouw, aquacultuur en visserij. Een cruciale stap voor kweekvlees en kweekzeevruchten is de ontwikkeling van cellijnen met robuuste proliferatie- en differentiatiecapaciteit”, staat er op de website van NWO over zijn onderzoeksvoorstel. “Inktvissen hebben van nature de eigenschap van snelle spiergroei en regeneratie na verwonding. Door gebruik te maken van deze aangeboren spierregeneratiecapaciteit, gaat João Marques Garcia van octopus-afgeleide spiercellijnen gebruiken bij in vitro celkweek, met als doel inktvisweefsel te kweken. De gegenereerde kennis en methodologieën zullen worden toegepast op andere soorten, met als uiteindelijk doel een efficiënte kweekvlees, -vis en -zeevruchtenindustrie mogelijk te maken.”
Bron: NWO