Insecten: geschikte vleesvervanger maar slaat niet aan

3 juli 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | Insecten als vleesvervangers slaan niet aan bij de consument, blijkt uit onderzoek van voedingsexperts gepubliceerd in Nature. Deze conclusie trekken de onderzoekers na het verzamelen en vergelijken van tientallen studies over het gebruik van insecten als voedingsbron in westerse landen.

De insecten slaan niet aan bij de westerse consument ondanks dat ze een gezond en milieuvriendelijk alternatief bieden voor vlees. Naast dat ze gezond zijn, is het ook een bron van eiwitten met een doorgaans kleinere ecologische voetafdruk. De reden waarom de insecten niet aanslaan is omdat de psychologische afkeer te groot is in de westerse wereld.

Prima voedingsbron

Op papier zijn insecten een prima voedingsbron voor mensen, ze bevatten veel eiwitten en weinig vet. Daarnaast is voor de kweek van insecten veel minder ruimte nodig dan voor de traditionele westerse veehouderij. Ook is de CO2-uitstoot veel later. Toch slaat het niet aan bij de consument.

Minder dan 30 procent van de mensen in westerse landen geeft aan een product met insecten te willen proberen en zelfs 70 procent geeft aan dat niets hen kan overtuigen een insectenburger te eten. Deze resultaten komen voort uit psychologische afkeer volgens de onderzoekers. Dit wordt veroorzaakt door culturele verschillen met de rest van de wereld. In veel culturen staan insecten wel vaak op het menu. In de westerse wereld worden insecten vaak als primitief en vies beschouwd.

Gelimiteerde investeringen

Naast het feit dat de consument insecten als voedingsbron niet accepteert, wordt er ook niet veel in de markt geïnvesteerd. Dit draagt er ook aan bij dat de insecten de plaats van op korte termijn niet kunnen innemen. Slechts 5 procent van de volledige investeringen in insectenindustrie is bedoeld voor de menselijke consumptie van insecten, dit komt neer op 60 miljoen Amerikaanse dollar. Van deze 5 procent gaat maar 10 procent naar producten van insecten die dienen als vleesvervanger, wat neerkomt op een totale investering van 6 miljoen Amerikaanse dollar. Hiermee vormt de vleesvervanger van insecten nog geen 1 procent van de totale insectenmarkt.

Ecologische voetafdruk

Wanneer insecten gebruikt zijn als vleesvervanger hebben ze een positieve impact op het milieu. Deze markt is echter enorm klein, blijkt ook uit de investeringscijfers. Insecten worden vaker verwerkt in pasta’s, chips of repen, deze dienen niet als vleesvervanger waarmee het milieuvoordeel grotendeels komt te vervallen. Nog steeds zijn de insecten hoog in eiwitten en vetten, maar het voordeel van CO2-uitstoot komt te vervallen. Aangezien deze producten concurreren met plantaardige producten is er zelfs sprake van een eventueel negatieve impact.

Andere vleesvervangers

Binnen de studie is er ook gekeken naar andere vleesvervangers. Hierover geven consumenten aan ze wel te waarderen en te eten. De plantaardige vleesvervanger scoort hierbij het beste, ook geven consumenten aan dat ze eerder kweekvlees zouden eten dan een vleesvervanger op basis van insecten.

Bron: Nature

Altijd op de hoogte blijven?