Interactieve kaart van Nederland met gezonde voedingsinitiatieven

15 november 2022 Saskia Jabaaij

Photo by Ian on Unsplash

Om het grote probleem van overgewicht op te lossen zijn er al veel verschillende initiatieven opgezet. Kennis en resultaten gaan nu echter nog vaak verloren doordat ze van tijdelijke aard zijn, beperkt toegankelijk of doordat ze weinig bekendheid hebben. Om deze initiatieven te delen met andere gemeenten en initiatiefnemers ontwikkelde HAS Green Academy een interactieve kaart van Nederland.

In Nederland heeft ongeveer vijftig procent van de volwassenen en vijftien procent van de jongeren overgewicht. Het hebben van overgewicht geeft een grotere kans op het ontwikkelen van welvaartsziektes op latere leeftijd. Werken aan het probleem is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar ook voor het zo laag mogelijk houden van zorgkosten, druk op de zorg en de groep mensen die belemmerd wordt om mee te doen in de samenleving.

De interactieve kaart geeft een overzicht van alle initiatieven die per gemeente en per provincie worden uitgevoerd. Dit overzicht zorgt ervoor dat er geleerd kan worden van wat andere gemeentes doen om gezondheidsproblemen op te lossen of te voorkomen en hoe dit heeft uitgepakt. Verder geeft het ook overzicht in wat voor initiatieven er nog missen in een gemeente.

De interactieve kaart is ontwikkeld door HAS Green Academy, namens het lectorenplatform Voeding en Gezondheid. Zij hebben dit gemaakt in opdracht van de Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving, een gezamenlijk initiatief van de Topsectoren Agri & Food, Life and Health en tuinbouw & uitgangsmaterialen. Op 9 november is de interactieve kaart gepresenteerd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeentes en een aantal steden die, als het gaat om gezonde voeding, vooroplopen. Lectoren en gemeentes gingen tijdens de bijeenkomst in gesprek over hoe zij nog meer impact kunnen maken rondom voeding en gezondheid, en hoe het HBO hierbij een ondersteunende rol kan spelen. Bij het vervolg hierop worden de VNG, SIA en overige geïnteresseerde gemeente betrokken.

 

Initiatieven kunnen via een aanmeldformulier op de website worden aangemeld.

Klik hier om naar de interactieve kaart te gaan

 

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?