
Deze technologie biedt een schaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor dierlijke eiwitten en draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem. Met de nieuwe financiering zal Vivici zijn commerciële activiteiten opschalen, een tweede zuiveleiwit-ingrediënt op de markt brengen en zijn productiecapaciteit uitbreiden.
Oprichting Vivici
In 2023 begon Vivici als een joint venture door dsm-firmenich en Fonterra, met als doel om precisiegefermenteerde zuiveleiwitten te commercialiseren voor de B2B-markt. Precisiefermentatie combineert het proces van traditionele fermentatie met moderne biotechnologie. De technologie maakt het mogelijk om hoogwaardige eiwitten te produceren, zonder de tussenkomst van dieren. Ook heeft het een aanzienlijk lagere milieu-impact dan traditionele zuivelproductie.
Fermentatie als innovatieve eiwitoplossing
“Fermentatietechnologie speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzaam en CO₂-neutraal voedselsysteem,” zegt Victor Meijer van Invest-NL. “Deze innovatieve eiwitoplossing kan de voedselproductie fundamenteel veranderen." Hij is ervan overtuigd dat het team de juiste expertise heeft om deze technologie succesvol te commercialiseren.