Inzicht in biologisch voedsel met de BioMarktMeter

2 juni 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | De BioMarktMeter is een nieuw monitoringssysteem dat ontwikkelingen van de markt voor biologische producten in Nederland volgt. Het systeem is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en is uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR). Hiermee wordt ook biologisch vlees beter gevolgd.

De BioMarktMeter verzamelt actuele en betrouwbare data over vraag en aanbod in verschillende afzetkanalen en bij de consument, als onderdeel van het landelijke Actieplan Groei van biologische productie en consumptie 2022–2030 (pdf). Dat Actieplan heeft als doel om het biologisch landbouwareaal in Nederland te laten groeien naar 15procent in 2030.

Meten is weten

In het begin meet de monitor de consumentenbestedingen aan biologische producten in supermarkten. Later dit jaar volgen de bestedingen in de foodservice en biologische speciaalzaken. Naast de marketingaspecten biedt de monitor ook inzicht in de ervaring die consumenten hebben bij biologische producten. Ook de houding van de consument als de drijfveer achter de aankoop is inzichtelijk. De data van de consumentenbestedingen worden wekelijks gemeten, maandelijks gerapporteerd en per kwartaal gepubliceerd.

Eerste resultaten

Uit de eerste metingen blijkt dat biologische producten soms meer dan twee keer zo duur zijn als de niet-biologische tegenhanger. Zo is biologisch varkensvlees gemiddeld 18,62 euro per kilo en is niet-biologisch varkensvlees tien euro per kilo goedkoper, 8,23 euro per kilo om precies te zijn. Bij andere producten als aardappelen, melk of wortelen liggen de prijzen dichter bij elkaar.

Daarnaast is opvallend dat het aandeel promoties voor biologische producten bij de vijf onderzochte supermarkten relatief klein is. Dit aandeel varieert van 0,4 tot 5,7 procent in het eerste kwartaal van 2025. Wel is de omzet van biologische producten met 0,4 procent gestegen naar 3,6 in het eerste kwartaal.

Waarom is biologische omzet belangrijk?

Biologische landbouw is een van de productiemethoden die bijdraagt aan een gezonde bodem, schoon water, minder emissies, meer biodiversiteit en meer dierenwelzijn. Maar om deze voordelen op grotere schaal te realiseren, moet ook de vraag van consumenten groeien. De BioMarktMeter biedt beleidsmakers, bedrijven, banken, innovators, maatschappelijke organisaties en alle overige actoren in de keten de informatie die zij nodig hebben om gerichte keuzes te maken, knelpunten te signaleren en kansen te benutten. Zo ondersteunt de monitor de transitie naar een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem.

Bron: De staat van biologisch

Altijd op de hoogte blijven?