Is de insectenindustrie te ver van de consument afgedwaald?

2 juni 2025 Redactie EVMI Pixabay
NIEUWS | Lang werden insecten gezien als revolutionair voor ons eetpatroon, voor de menukaarten in restaurants en voor het milieu. Investeerders stapten massaal in; het zou immers negen miljard wereldburgers kunnen gaan voeden. Inmiddels gaat de ene na de andere insectenkweker in Europa kopje onder. Maureen Blankestein, journalist bij het Financieele Dagblad legt in op NPO Radio 1 uit hoe dit kan.

Een sprinkhaan in je pasta als duurzame bron van eiwit? Nog niet zo lang geleden was dat toekomstbeeld heel normaal. Maureen Blankestein, journalist voedselketen bij het Financieele Dagblad legt in Villa VdB (NPO Radio 1) uit waarom deze verwachtingen niet waargemaakt worden.

Insecten: voedsel van de toekomst?

In 2013 presenteerde de Verenigde Naties een rapport waarin stond hoe negen miljard wereldburgers in de toekomst gevoed moesten worden. Door een beperkt landbouwoppervlak zou er niet eindeloos soja verbouwd kunnen worden.

Insecten moesten een duurzame alternatieve eiwitbron vormen. Blankestein: "Doordat de insecten gekweekt zouden worden op voedselresten die verder niet bruikbaar waren in de voedselketen, zou de keten circulair worden.” De eerste voorspellingen van de markt waren goed met investeerders die massaal instapten. Maar het toekomstbeeld blijkt nu minder rooskleurig te zijn.

Verliezen insectenkwekers

Veel insectenbedrijven - in Denemarken, Ierland en Frankrijk - bungelen tegenwoordig op het randje van faillissement. Investeringen in kwekers blijven uit. Dit komt volgens Blankestein door de consument: "De mens is kritisch en door alternatieven hoeven we niet massaal sprinkhanen te gaan eten." Zelf had Blankestein ook nog nooit een insect gegeten.

Lang werd er gedacht dat insecten ook verwerkt konden worden in het voer voor landbouwdieren, maar ook die sector heeft het moeilijk. "De prijzen van insecten zijn hoog, soja biedt nu - ook voor veevoer - nog een goedkoper alternatief", legt Blankestein uit.

Protix is een Nederlandse insectenkweker van zwarte soldaatvliegen. Deze zijn nog niet goedgekeurd voor menselijke consumptie. Op industriële schaal maken ze hier meel en insectenvet van, bedoeld als veevoer voor landbouwdieren. Ook hiermee gaat het volgens Blankestein niet uitstekend. Volgens hun jaarverslagen worstelen ze: Ze maken omzetverlies en stijgen de productiekosten.

Toch niet zo duurzaam

Daarnaast blijkt het kweken van insecten toch niet zo duurzaam als gedacht. "Insecten eten nu voedselresten die varkens en koeien ook kunnen eten. Daardoor wordt de voedselketen niet circulair", vertelt de journalist. Daarnaast hebben we in West-Europa niet het goede klimaat om het duurzaam te kweken. Insecten houden van warmte en vinden het hier te koud.

Insecten hebben wel voordelen: ze hebben een goed immuunsysteem en de eiwitrijke beestjes hebben gezondheidsvoordelen voor de dieren die ze eten. Blankestein heeft toch ernstige twijfels of de insectenindustrie de groene belofte nog waar gaat maken. "Voor huisdieren met allergieën kunnen insecten wel een goede voedselbron vormen, maar is dat de hele industrie waard?" 

Lees ook de sectorupdate die Venik gaf in maart over de stappen die de afgelopen vijf jaar binnen de insectensector zijn gezet.

Lees verder

Altijd op de hoogte blijven?