AMSTERDAM – iKi beer uit Haarlem komt met de cocktailvariant Zutuki. Dit is Japans voor kopstoot. De cocktail is bereid met een vleugje azijn.
De introductie van iKi (=leven) Zutuki is een initiatief van iKi beer en het Utrechtse Ushake. iKi bier wordt gebrouwen uit groene thee en Japans yuzu-fruit (een citrusvrucht). Het bevat minder oxidanten dan ‘normaal’ bier.
iKi Zutuki is volgens de bedenkers een gezonde variant op de traditionele kopstoot van bier met jonge jenever. ‘Het vleugje azijn in de cocktail geeft een lichte, frisse smaak die de smaakpapillen opent zodat het bier beter beleefd wordt.’
Azijn wint aan populariteit in Japan. Het heeft volgens de initiatiefnemers een geneeskrachtige, zuiverende werking, bevordert de spijsvertering, gaat vermoeidheid tegen en verlaagt de bloeddruk. Japan heeft al speciale azijnbars.
De cocktail beleeft zijn primeur op 3 en 4 april, tijdens horecabeurs Bar:nl. iKi Zutuki is er in een alcohol- (4,5 procent) en alcoholvrije variant.
Lees ook:
Hooghoudt misleidt consument (2 maart 2007)
Leren van foodtrends in het Oosten (7 februari 2007)
Kamerleden 'shaken' eerlijke cocktails (31 januari 2007)