Kabinet combineert schoolfruit, gezonde school en smaaklessen

12 februari 2016

Er komt extra aandacht voor voeding op scholen. Hiervoor worden bestaande projecten als schoolfruit, gezonde school en smaaklessen gecombineerd. Ook komt er een app zodat klanten in de supermarkt kunnen zien waar producten als groente en vlees vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd.

Dat kondigde staatsecretaris Martijn van Dam van EZ aan bij de presentatie van de essaybundel ‘Aan Tafel!’ in Rotterdam. De presentatie betekende de aftrap van de voedseldialoog over de toekomst van de voedselvoorziening.

Jong leren eten

Bestaande projecten voor de jeugd, zoals schoolfruit, gezonde school en smaaklessen, worden samengevoegd en uitgebreid, vertelde Van Dam. Daarvoor komt hij nog voor de zomer met een nieuw programma: 'Jong leren eten'.

"Het is ontzettend mooi dat al zoveel scholen aandacht besteden aan voedsel. Maar het kan ambitieuzer: breder en structureler. Door een aantal regelingen te combineren en er zelf nog wat aan toe te voegen, kunnen we een totaalpakket van tegen de 10 miljoen euro beschikbaar maken." Van Dam nodigt andere partijen uit om mee te doen.

'Keten moet transparanter'

Voor het starten van de app wil de staatssecretaris dat er een database van producten komt met daarin alle informatie over herkomst en manier van produceren.

"Als we echt willen weten waar het vlees vandaan komt, dan moet de keten transparanter. Dan is het noodzakelijk dat het bedrijfsleven toewerkt naar één systeem met productinformatie."

Vóór eind 2016

Over twee weken wil Van Dam bij de CEO-bijeenkomst van de Alliantie Verduurzaming Voedsel afspreken dat informatie via zo’n app vóór het einde van het jaar voor minstens één productgroep beschikbaar is.

Als voorbeeld wees de staatssecretaris naar de egg-app, die de eierketen deze week lanceerde. Daar kan de consument met een app en een code op het ei nagaan waar het ei is geproduceerd en hoe. In de varkensketen loopt volgens hem een vergelijkbaar initiatief voor onder meer het Varken van Morgen.

‘Het moet anders’

Van Dam stelt dat het voedselsysteem anders moet. “Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien.”

Aanpassingen zijn volgens hem nodig om ook op de lange termijn nationaal én internationaal voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen.

Voedseldialoog

Het kabinet wil een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. De komende maanden worden hiervoor verschillende bijeenkomsten en debatten als voedseldialoog georganiseerd.

Toekomstvisie

De essaybundel gold als start van de dialoog. In de bundel geven tien 'smaakmakers uit het veld' hun toekomstvisie op voedsel en de productie ervan.

Het gaat om Joszi Smeets, (Youth Food Movement), Albert Jan Maat (LTO Nederland), Eric Pelleboer (NAJK), Louise Fresco (Wageningen UR), Rob Baan (Koppert Cress), Dick Veerman (Foodlog), Wouter van der Weijden (Centrum voor Landbouw en Milieu), Jaap Seidell (VU Amsterdam), Simone Hertzberger (Albert Heijn) en Samuel Levie (Brandt & Levie en Food Cabinet)

Komend najaar

Na de presentatie van de essaybundel ging Van Dam in gesprek over de toekomst van de voedselvoorziening. De uitkomsten van de komende voedseldialoog worden in het najaar door het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?