Kabinet streeft naar btw-verlaging groente en fruit in 2024

6 juli 2022 Redactie Voeding Nu

Het kabinet streeft naar invoering van een btw-verlaging op groente en fruit per 2024. Hiervoor wil het kabinet het onderzoek naar de uitvoerbaarheid hiervan begin 2023 afronden. Dat meldden de staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Rijk (Financiën) dinsdag 5 juli in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het onderzoek gaat het kabinet samenwerken met een extern bureau om de mogelijke afbakeningsvarianten voor groente en fruit in kaart te brengen. Er zijn veel varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten gezien worden, maar die misschien niet het sterkst leiden naar de bevordering van de volksgezondheid.  

Om tot een werkbare definitie van groente- en fruitproducten te komen worden verschillende aspecten tegen elkaar afgewogen. Die worden beoordeeld op onder meer juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Het gezondheidsperspectief vormt het beginpunt voor het onderzoek, waarbij de Schijf van Vijf het uitgangspunt is.

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het belasten van suiker via frisdrankbelasting. Dit onderzoek wordt naar verwachting in januari 2023 afgerond. Dan start ook het onderzoek naar een belasting op andere suikerhoudende producten.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?