Kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding inperken

12 december 2022 Redactie Voeding Nu

Om de gezonde keuze makkelijker te maken, wil het kabinet reclames voor ongezonde voeding die gericht zijn op kinderen wettelijk inperken. Staatssecretaris Van Ooijen komt met een wet die kindermarketing voor ongezonde producten moet tegengaan. Voor gezond eten en drinken blijft reclame gericht op kinderen wel toegestaan.

“Mensen moeten zelf kunnen beslissen wat ze eten en drinken en dat moeten we vooral zo houden. Maar die vrije keuze staat enorm onder druk door marketing en een steeds verder groeiend aanbod van fastfood overal om ons heen. Op weg naar school en werk en op social media word je aan de lopende band verleid om ongezonde keuzes te maken”, zegt Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Daar willen we als kabinet tegenwicht aan bieden met de wettelijke inperking van kindermarketing en gemeentelijke bevoegdheden om nieuwe fastfood vestigingen te weren. Zodat mensen een steuntje in de rug krijgen om echt zelf te kiezen wat ze eten en drinken. Ik hoop natuurlijk dat mensen dan vaker de gezonde keuze maken.”

Daarnaast krijgen gemeenten een nieuwe wettelijke bevoegdheid waarmee ze de komst van ongezonde voedselaanbieders op bepaalde plekken kunnen weren, zoals in de omgeving van scholen of in wijken waarin al veel fastfoodrestaurants zijn. Vanaf 2022 investeert het kabinet extra in het programma Gezonde School, met als langetermijndoel dat in 2040 op alle scholen een gezonde school-coördinator actief is.  

Overgewicht tegengaan

Naast een gezond voedingspatroon speelt ook sporten en bewegen een belangrijke rol in het tegengaan en voorkomen van overgewicht. Daarom wordt er gewerkt aan meer mogelijkheden om sporten en bewegen te bevorderen, bijvoorbeeld met betere wandel- en fietsroutes naar scholen. In de praktijk wordt onderzocht hoe er beter kan worden samengewerkt tussen scholen en sportverenigingen.

Ook is er extra aandacht voor het ondersteunen van mensen met overgewicht of obesitas. De komende drie jaar is er 62 miljoen euro beschikbaar om een impuls te geven aan betere hulp en begeleiding voor kinderen met overgewicht. Ook in de Gecombineerde Leefstijlinterventie wordt verder geïnvesteerd. Met deze aanpak, vergoed vanuit het basispakket, worden mensen door een leefstijlcoach geholpen om gezonder te leven.

Bron: Rijksoverheid

Altijd op de hoogte blijven?