
De Global Innovation Challenge was een hoogtepunt op de Rethinking Materials Summit in Londen op 13 en 14 mei 2025. De wedstrijd, geleid door het R&D verpakkingsteam van Kraft Heinz, nodigde innovators en materiaalwetenschappers van over de hele wereld uit om baanbrekende oplossingen te presenteren die verbeterde barrièreprestaties leveren voor voedselbescherming en verlengde houdbaarheid.
Nederlandse Kalpana Systems winnaar
Meer dan 80 deelnemers uit 25 landen stuurden hun technologieën in. Kraft Heinz zocht naar innovatieve oplossingen voor flexibele verpakkingen van plastic of papier, die een langere houdbaarheid en bescherming bieden.
Na een strenge selectieprocedure wees de jury in april drie finalisten aan: Kalpana Systems, Pack2Earth en Aptar. Zij moesten hun oplossingen live op het podium presenteren aan een panel van leidinggevenden van Kraft Heinz. Zij bevroegen en onderzochten de levensvatbaarheid van elke innovatie in een vraag- en antwoordsessie. Op basis hiervan werd Kalpana Systems als winnaar gekozen.
Superspatial ALD-technologie
Kalpana Systems won met zijn barrièretechnologie genaamd 'Spatial Atomic Layer Deposition' (ALD). De high-tech startup is in 2021 opgericht in Rotterdam. Het bedrijf is nu gevestigd in Delft. De juryleden waren het meest onder de indruk vanwege de op maat gemaakte barrièreoplossing die kon voldoen aan belangrijke eisen op het gebied van houdbaarheid, maar de technologie sloot ook aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de sector.
Spatial ALD-technologie maakt de productie mogelijk van ultradunne barrières van slechts enkele nanometers dik. Die bieden bescherming tegen zuurstof en vocht, wat de houdbaarheid van producten verlengt en voedselbederf helpt voorkomen. Doordat de lagen slechts enkele atomen dik zijn, wordt het gebruik van het beschermingsmateriaal geminimaliseerd en blijft het basismateriaal recyclebaar. Hiermee maakt het gecompliceerde en kostbare stappen om barrières te verwijderen overbodig. Spatial ALD werkt bij lage temperatuur en atmosferische druk. Er zijn daarom geen dure en complexe vacuümprocessen nodig zoals bij traditionele methodes. Dat maakt spatial ALD ideaal voor grootschalige verpakkingsproductie.
Kraft Heinz gaat Kalpana mentoren
Als onderdeel van de prijs kreeg Kalpana een uitnodiging in de R&D-faciliteiten van Kraft Heinz om strategische feedback en mentorschap te krijgen van het Global Innovation team. Deze ondersteuning omvat advies over technische opschaling, naleving van regelgeving en commercialiseringstrajecten.
Sandra Wiegman, Lead Business Development, reageert op de winst: “Deze erkenning van industrieleiders zoals Kraft Heinz benadrukt de commerciële potentie van onze oplossing voor duurzame voedselverpakkingen. Onze superspatial ALD-technologie zorgt voor optimale voedselbescherming met minimale milieu-impact – wat aantoont dat duurzaamheid en prestaties hand in hand kunnen gaan." Samen met Kraft Heinz gaat het bedrijf zijn Superspatial ALD-technologie voor de verpakkingsindustrie verder ontwikkelen.