Kamer schiet verbod op kiloknallers af

3 december 2015

Het PvdA-plan om kiloknallers te gaan verbieden en dus een minimum verkoopprijs op vlees in te voeren, haalt geen meerderheid in de Tweede Kamer. Partijen zijn kritisch. Staatssecretaris van Dam van EZ wil dat de betrokkenen in de vleesketen zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

De VVD vreest dat het vlees door het plan duurder zal uitpakken. CDA en SGP verwachten lastendruk voor supermarkten, als de kostprijs van elk stuk vlees apart moet worden vastgesteld.

CU is voor het plan, maar volgens die partij mag het van Europa niet. Ook D66 verwacht dat het niet haalbaar is en vindt bovendien dat de consument zijn keuze zelf moet kunnen bepalen. Dat bericht de Telegraaf.

Aantal kiloknallers neemt toe

Een vleesaanbieding wordt als kiloknaller aangemerkt als de kiloprijs van vlees onder de gemiddelde kiloprijs ligt van kattenvoer, namelijk 4,12 euro.

Onderzoek van Wakker Dier toont aan dat retailers steeds vaker stunten met kiloknallers. Zo nam het aantal kiloknaller-aanbiedingen in het eerste kwartaal van 2015 met 18 procent toe.

'Eerlijke keten'

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) juicht het PvdA-plan toe, meldt Vlees+. “Eerlijke prijzen doen recht aan het product en er ontstaat dan een betere, eerlijke en transparante keten.” Het komt volgens de KNS tevens dierenwelzijn ten goede.

'Tegen marktwerking'

Het CBL is fel tegen. Het plan druist volgens de supermarktkoepel in tegen een vrije marktwerking, waar aanbiedingen er af en toe bij horen. Ook lost het de problemen van lage prijzen niet op. “Die wordt namelijk veroorzaakt door overaanbod en teruglopende afzet”, aldus het CBL.

Ook staatssecretaris van Dam ziet niets in een verbod. Volgens hem levert het meer resultaat op als de sector zelf zijn verantwoordelijkheid neemt. Bovendien stelt hij dat in supermarkten al veel ten goede is veranderd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?