Kamer wil statiegeld toch behouden

21 november 2012

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het statiegeld op plastic flessen behouden.

Het vorige kabinet was juist van plan om het systeem af te schaffen, maar de PvdA ziet vooral veel voordelen in statiegeld en vindt daarom dat de plannen moeten worden teruggedraaid.

Dat bleek tijdens een debat in de Kamer over de begroting van Infrastructuur en Milieu, meldt de NOS.

VVD, CDA en PVV vonden het tijdens de vorige kabinetsperiode handiger als consumenten zelf hun plastic flessen samen met ander plastic afval zouden inzamelen.

Ook het bedrijfsleven wilde van het statiegeld af, omdat het in hun ogen inefficiënt en duur is om de petflessen los van het andere kunststof verpakkingsmateriaal in te zamelen, te verwerken en te vervoeren.

PvdA-kamerlid Fokke vindt dat het statiegeld moet blijven. Het statiegeldsysteem moet zelfs worden uitgebreid naar kleine flesjes, vindt zij.

"Als je naar zwerfafval kijkt, zie je eigenlijk nooit statiegeldflessen bij het afval, maar wel kleine flesjes." De PvdA kan rekenen op de steun van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie. 

UPDATE: tóch afschaffing

Inmiddels heeft PvdA-staatssecretaris Mansveld van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, dat het kabinet gewoon vasthoudt aan het afschaffen van statiegeld op plastic flessen. Dat betekent dat de afspraken uit het eerdere kabinet van kracht blijven.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?