Kennis en vaardigheden belangrijkst bij werving technisch personeel

17 augustus 2018

Technische kennis en vaardigheden wegen bij het werven van technisch personeel voor ruim een kwart van de organisaties het zwaarst mee (26 procent). Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland.

Voor de ROVC TechBarometer gaven 969 respondenten uit de techniek antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Hieruit blijkt dat naast kennis en kunde motivatie (19 procent ) hoog op de lijst staat. De top drie wordt afgesloten met werkmentaliteit (15 procent). Representativiteit en veel werkervaring wegen het minst zwaar mee, respectievelijk met 2 en 1 procent.

Werving technisch personeel

Vorig jaar zag 17 procent van de organisaties in de techniekbranche werving als de grootste uitdaging. Dit jaar is dat gestegen naar 22 procent. De invulling van een technische vacature duurt bij ruim de helft van de organisaties (52 procent) een maand tot een halfjaar. Bij 2 op de 10 organisaties duurt dit zelfs langer.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Het tekort aan technici is al een aantal jaar aan de gang en wordt alsmaar nijpender. Ik ben positief over het feit dat in het wervingsproces motivatie voor veel organisaties zwaar meeweegt. Natuurlijk is technische kennis een mooie bijkomstigheid, maar het is veel belangrijker dat iemand een passie heeft voor het vak en gemotiveerd is om te leren en ontwikkelen. Kennis en kunde opdoen komt vanzelf wel, op leerwerkplekken bouwen technische medewerkers dit snel genoeg op. Technici met enthousiasme voor hun beroep zullen uiteindelijk het meest profijt opleveren voor de organisatie.”

ROVC TechBarometer 2018

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de volgende link: www.rovc.nl/techbarometer.

Lees ook:

     

Altijd op de hoogte blijven?